Hlavní obsah

Záchranáři z vrtulníků vyzvedli uvězněné polárníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Po čtyřech dnech se podařilo ruským záchranářům vyzvednout dvanáct polárníků, kteří zůstali bez vybavení uvěznění na plovoucí rozlomené kře v Arktickém oceánu. Do bezpečí je v sobotu přepravily dvě helikoptéry.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Záchranný tým vyrazil ve dvou helikoptérách z norského souostroví Špicberky vzdáleného asi 800 kilometrů od místa, kde se polárníci nacházeli. Vezl s sebou především zásoby jídla a paliva na topení, které měli vědcům shodit. Polárníci totiž bez potřebného vybavení čelili teplotám, které se pohybují okolo mínus 35 stupňů Celsia.

Dřívější obavy, že by záchrannou misi mohlo ztížit počasí, nepotvrdili ruští meteorologové, kteří předpovídali dobré počasí.

"Vzali jsme je s sebou. Ze základny nic nezbylo, voda pohltila úplně všechno," potvrdil podle DPA vedoucí záchranné mise Leonid Bogdanov. Všichni vědci jsou v pořádku a bez zranění.

Polárníkům se nic nestalo

Ruští vědci pracovali ve výzkumné stanici na volně plující kře už devět měsíců. Podle všeho se však tento týden dostali do teplejších vod a následkem toho se kra rozlomila. Základna zmizela pod hladinou, ale polárníkům se nic nestalo. Stačili však zachránit pouze dva stany a trochu jídla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám