Hlavní obsah

Záchranáři vytáhli ze sutin tříletého chlapce. Dali mu pít z víčka lahve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zázrak, tak nazývají záchranáři chvíle, kdy se jim i 50 hodin po ničivém zemětřesení daří najít a dostat z trosek přeživší. Jeden takový se stal v jihoturecké provincii Hatay, kde se podařilo zachránit tříletého chlapce, syrského uprchlíka, píše agentura Reuters.

Záchranář dal malému chlapci uvězněnému v troskách napít z víčka od láhve.Video: Reuters

 
Článek

„Úžasné. Náš pátrací a záchranný tým zachránil Syřana Muhammeda Ahmeda z trosek v Antakyi,“ napsal na sociální síť starosta Istanbulu Ekrem İmamoğlu.

Záchranáři dali malému chlapci nejprve vodu z uzávěru lahve, než ho vytáhli z trosek, necelých 50 hodin po ničivých otřesech. V katastrofě nesmírného rozsahu to není jediný šťastný okamžik.

Více než 50 hodin po zemětřesení se podařilo ve městě Kahramanmaraş na jihovýchodě země zachránit dalšího tříletého chlapce. Chlapec se zaklínil mezi bloky betonu a záchranáři museli obezřetně odřezávat materiál, aby se k němu dostali, zatímco se pokoušeli pomocí dek zajistit, aby chlapec v teplotách pod nulou neumrzl.

Vyproštění pětileté holčičky z trosekVideo: Reuters

V blízkém Adiyamanu vyprostili ze zříceného domu desetiletou dívku, napsal ve středu deník Hürriyet. Se slzami v očích ji před převozem do nemocnice vítal i její dědeček.

Pod troskami zříceného hotelu v provincii Kahramanmaraş dokázala přežít 58letá žena, jejíž záchranu ukázali reportéři stanice ntv.

Záchranné práce v zasažených oblastech pokračovaly během noci. Z tisíců zřícených budov vyprošťovaly záchranné týmy stovky mrtvých. Podle poslední bilance úřadů je v Turecku potvrzeno 8574 obětí, ale počet mrtvých bude dál stoupat. Jeden z představitelů OSN uvedl, že mohly zemřít tisíce dětí. Celkem je v Turecku a Sýrii mrtvých už přes 11 000 lidí a počty rychle rostou.

Zranění, kterých je na 40 tisíc, míří k ošetření i do vzdálenějších míst Turecka, například do Istanbulu. Pro letadla převážející zraněné se tam otevřelo Atatürkovo letiště, které se jinak pro civilní dopravu už nepoužívá, napsala agentura DPA.

Nepustím tě. Zoufalý otec drží za ruku zavalenou dceru

Zahraniční

Výběr článků

Načítám