Hlavní obsah

Výpadek energie těžce postihl největší automobilky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DETROIT

Výpadek elektrické energie v severovýchodní části USA a Kanady ve čtvrtek v noci těžce postihl velké automobilky v zemi. Bez proudu zůstaly některé továrny Fordu, GM i Chryslera, informovaly automobilky. Výpadek postihl Michigan, New York, Ohio, New Jersey a část Kanady, kde jsou soustředěny továrny a kanceláře většiny automobilek.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ukázka hraček se setkala s velkým zájmem maminek i jejich dětí.

Článek

"Máme továrny ve všech oblastech, který se to dotklo, ale stále posuzujeme dopad," řekl mluvčí GM Pat Morrissey. Mluvčí Fordu Ed Lewis dodal, že výpadek se dotkl 23 z celkového počtu 44 severoamerických továren automobilky. Chrysleru se podle mluvčí Debry Nelsonové zastavila výroba v devíti ze 13 továren v Severní Americe.

Některé továrny byly postiženy výpadkem, u některých se však jednalo o preventivní opatření. Všechny tři automobilky mají dostatečné zásoby vyrobených automobilů na více než dva měsíce, proto je nepravděpodobné, že by výpadek elektřiny způsobil nedostatek aut na trhu.

Neplánované zastavení výroby se však může dotknou přímo hospodaření firem, protože automobilky zaúčtovávají příjmy ve chvíli, kdy jsou auta vyrobena. Krátké přerušení výroby se většinou vyrovnává přesčasovou prací.

Historicky nejrozsáhlejší výpadek elektřiny v dějinách USA postihl ve čtvrtek odpoledne okolí Velkých jezer z americké i kanadské strany. Postiženy byly desítky milionů lidí v New Yorku, pěti amerických státech a kanadské provincii Ontario s metropolemi Toronto a Ottawa; příčiny zůstávají nejasné a obnovování dodávek elektřiny probíhá jen postupně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám