Hlavní obsah

Za volební podvody hrozí filipínské exprezidentce 40 let ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá filipínská prezidentka Gloria Arroyová byla v pátek zatčena na nemocničním lůžku v nemocnici v Manile. Byla obviněna za volební podvod během parlamentních voleb v roce 2007. Ještě nedávno se Arroyová, která trpí vzácnou kostní chorobou, pokoušela ze země odcestovat.

Foto: Profimedia.cz

Na letiště dorazila těžce nemocná filipínská exprezidentka Arroyová na invalidním vozíku.

Článek

Filipínský soud nedávno vydal na Arroyovou zatykač kvůli tomu, aby nemohla ze země odcestovat. O to se v úterý pokusila podle svých slov kvůli léčbě vzácné choroby. Na invalidním vozíku a s krčním korzetem byla však zadržena s odůvodněním, že je proti ní stále vedeno vyšetřování.

V roce 2007 se měla jako prezidentka dopustit volebních podvodů ve prospěch svých kandidátů. Sama exprezidentka ale podle BBC odmítá veškerá obvinění a trvá na tom, že proces proti ní je vykonstruovaný. Popírá také, že by chtěla ze země uprchnout.

Filipínský nejvyšší soud v pátek nejprve potvrdil právo Arroyové k vycestování ze země, ale soud nižší instance poté vydal na exprezidentku zatykač. Obvinění z volebních podvodů, které s sebou podle agentury AP nese trest až 40 let vězení, vznesla v pátek u manilského soudu filipínská volební komise.

Politička po zatčení nebyla spoutána ani odvedena do vazební cely, její obhájci dokonce s poukazem na její zdravotní stav zabránili policistům, aby jí přečetli její práva. "Je nyní pod naší kontrolou, v naší vazbě," řekl šéf příslušného policejního okrsku Franklin Bucayu. "Postavili jsme před dveře jejího pokoje dva policisty a dole hlídkují další," dodal.

Její předchůdce dostal za korupci doživotí

Nástupce a ostrý kritik Arroyové, stávající prezident Benigno Aquino zvítězil v posledních prezidentských volbách především díky slibům, že tvrdě zasáhne proti mocně rozšířené korupci na Filipínách. Začít chce prý právě u Arroyové, která je kromě údajných snah o falšování výsledků při parlamentních volbách v roce 2007 ve prospěch svých kandidátů podezřelá také ze zpronevěry, včetně využívání státních fondů pro svou vlastní předvolební kampaň.

Arroyová bude druhou filipínskou hlavou státu, která stane před soudem. Její předchůdce Joseph Estrada byl svržen v roce 2001 kvůli obviněním z korupce a odsouzen na doživotí. Arroyová mu později udělila milost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám