Hlavní obsah

Za útok nervovým plynem v tokijském metru oběšení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKYO

Devět let po brutálním plynovém útoku v tokijském metru, který si vyžádal dvanáct mrtvých, přičemž dalších 5500 lidí se přiotrávilo, byl tokijským soudem odsouzen k smrti oběšením osmačtyřicetiletý Šoko Asahara, zakladatel sekty Óm šinrikjó, která útok provedla.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Odborníci ze ZČU se věnovali mimo jiné výzkumu památek spojených s tzv. Hedvábnou cestou a tradicím roubené vesnické architektury na Kavkaze.

Článek

Napůl slepý Asahara, vlastním jménem Čizuo Macumoto byl posledním ze 189 obviněných členů a příznivců temného kultu. Byl dvanáctým, který byl odsouzen k nejvyššímu trestu.

Asahara byl obviněn celkem z třinácti zločinů, při kterých způsobil smrt 27 lidí. Nejbrutálnějším byl útok nervovým plynem sarinem v tokijském metru 12. března 1995. Asahara byl zodpovědný i za další plynový útok, který se uskutečnil v prefektuře Nagano ve městě Macumoto 27. července 1994 a při němž zemřelo sedm spících lidí a další čtyři byli vážně zdravotně postiženi.

Obviněn byl také ze smrti právníka Cucumi Sakamota, jeho ženy a ročního syna. Sakamoto podal na sektu žalobu.

Soud se zaměřil na to, že ve všech třinácti případech Asahara byl iniciátorem zločinů. Nestaral se o to, zda je sám provedl, připravoval či si je objednal.

Asahara se asi odvolá

Asahara se bránil, že ve dvanácti bodech obžaloby není vinen. Výjimkou byl útok proti jednomu muži nervovým plynem VX. Jeho obhájce tvrdil, že Asaharovi následovníci jednali sami bez jeho instrukcí.

Po většinu doby Asahrara mlčel. Neodpovídal ani na otázky svých právníků, ani na dotazy předsedy soudu Ogawy při třech křížových výsleších v březnu a dubnu loňského roku.

Očekává se, že Asahara podá odvolání k nejvyššímu soudu a proces se potáhne dalších deset let.

Sekta se přejmenovala

Asahara založil sektu v roce 1984 a slíbil svým následovníkům osvícení a lepší život, který předčí jejich pozemské potřeby. Připravoval je na armagedon, který předpovídal na rok 1997. Po zatčení Asahary v roce 1995 se sekta, která v té době měla 15 400 lidí, snažila zbavit své zločinné tváře. V roce 2000 se přejmenovala na Alef. Zbylých 1200 lidí sleduje tajná služba japonského Ministerstva spravedlnosti.

Celkem 4658 lidí chtělo vidět závěr procesu v soudní síni, kde bylo pro veřejnost vyhrazeno 38 míst. Bylo to však méně než při zahájení procesu, o nějž projevilo zájem 12 000 lidí.

Vraždy a teroristické činy sekty

Na základě principu "poa" byly později zavražděni čtyři členové sekty. V listopadu 1989 zabila sekta jokohamského advokáta Sakamota s manželkou a synem.

Podle listu The New York Times se Óm šinrikjó už v té době pokoušela o teroristické útoky. Biologický útok na americké vojáky v Japonsku a úřady v Jokohamě ale nevyšel, jelikož smrtonosné bakterie nebyly aktivní.

Na počátku 90. let se k sektě přidalo dalších 30 tisíc lidí především v Rusku a Asaharovi stoupenci se snažili získat jaderné a biologické zbraně, zvažovali například i útok pomocí viru ebola.

Svůj první teroristický útok sarinem provedla v roce 1994. Hlavní vlnu útoků ale sekta naplánovala na období března až května 1995. Dva dny po útoku na tokijské metro v březnu 1995 japonská policie provedla zátah na budovy sekty, další útok ale přišel 19. dubna, kdy jokohamské nádraží zamořil fosgen. A 5. května se pak podařilo v tokijském metru zajistit dvě tašky, jejichž obsah mohl způsobit smrt až desetitisíců lidí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám