Hlavní obsah

Za smrtícími útoky v Istanbulu stojí al-Kajdá

Právo, CNN, Novinky, DPA, ČTK, Dana Braunová (Ankara)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISTANBUL

Město na Bosporu zažívá po sobotním útoku na synagogy další krvavou lázeň: dva sebevražedné výbuchy v evropské části města namířené proti britským cílům usmrtily nejméně 27 lidí a více než 450 osob zranily. Přihlásila se k nim teroristická síť al-Kajdá společně s místní islámskou extremistickou organizací Fronta velkých východních islámských nájezdníků (IBDA-C).

Článek

Podle seznamů vysílaných místními televizními kanály vše nasvědčuje tomu, že se oběťmi atentátu stali hlavně turečtí občané.

Londýnské úřady však oznámily, že zahynul i britský konzul Roger Short, který údajně vstoupil do budovy krátce před explozí, a dalších šest pracovníků úřadu, včetně asistenta konzula a jeho ochranky.

Generální konzul ČR v Istanbulu Ivo Svoboda podle svého vyjádření pro ČTK neměl poznatky o tom, že by mezi oběťmi byli čeští občané. "Celou situaci sledujeme," dodal.

Nálože v automobilech

Předběžné výsledky vyšetřování ukazují, že nálože byly uloženy  v automobilech, které explodovaly před britským konzulátem v historické čtvrti Beyoglu a banka HSBC, druhá největší finanční inistituce tohoto druhu s hlavním sídlem v Londýně, v zámožné čtvrti Levent.

V době atentátů se pohybovaly kolem vybraných objektů tisíce lidí.

Právě proti ostrovnímu království byly přitom atentáty podle odborníků na mezinárodní terorismus namířeny. 

Záhadná škodovka? 

Podle policie vybuchla před konzulátem za jízdy dodávka zelené barvy. Turecká televize CNN-Türk ale citovala svědka Mehmeta Celika, že těsně před explozí viděl, jak k budově směřuje hnědá dodávka Škoda s otevřenými zadními dveřmi. Jiní svědci viděli dokonce dvě auta. V případě výbuchu před budovou HSBS byla trhavina uložena ve vozidle červené barvy.

Místa detonace skýtala hrůzný pohled. Před hořícím výškovým sídlem HSBC ležely na zemi zuhelnatělé kusy lidských těl a na ulici naříkali zranění se zkrvavenými obličeji uprostřed trosek. U britského konzulátu výbuch vyrazil 1,5tunová vrata i kovový plot a před vchodem zel pět metrů hluboký kráter. I zde exploze rozbila okna v celé ulici, poseté ohořelými automobily.  

Britský konzulát v Istanbulu byl cílem útoku již letos v dubnu. Exploze tehdy poničila "pouze" budovu.

Útoky na rusných místech

Největší škody utrpěla podle posledních zpráv budova finanční instituce, odkud je  hlášeno pět mrtvých a řada zraněných. Na místě zasahují záchranáři a policie. Mezi mrtvými jsou také chodci, kteří budovu v době atentátu míjeli. Jejich počet se stále upřesňuje.

Některé ulice kolem zasažených míst byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny.

"Všechna místa jsou opravdu rušná. Nastal obrovský chaos. Nikdo nevěděl, co se děje," popsal minuty po útocích učitel angličtiny Chris Kitrinost. "Škody jsou závratné," dodal.

Turecká burza přestala v reakci na atentáty obchodovat.

Zatím není známo, zda čerstvé atentáty nějak souvisejí s teroristickými útoky z minulé soboty. Při útoku na dvě synagogy v Istanbulu tehdy zemřelo 25 osob, včetně 2 atentátníků sebevrahů. Přes 300 lidí bylo navíc zraněno. [celá zpráva]

Roger Short

Generální konzul Short (59) byl kariérním diplomatem s dlouholetou zkušeností s působením v Turecku a na Balkáně.

Po studiích na Oxfordu vstoupil do diplomatických služeb a v roce 1969 odjel poprvé do Turecka. Po působení v Ankaře sloužil v Brazílii a poté se opět vrátil jako diplomat do turecké metropole.

Po působení v norském Oslo se stal v roce 1994 britským velvyslancem v Bulharsku, poté působil v Bosně a v roce 2000 se stal britským generálním konzulem v Istanbulu. Zanechal po sobě manželku Sally, dvě dcery a syna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám