Hlavní obsah

Turecká policie vyslýchá tři podezřelé ze sobotních útoků

ISTANBUL

Turecká policie v souvislosti se sobotními atentáty u dvou synagog v Istanbulu zadržela tři podezřelé soby, z toho dvě ženy. Uvedla to v neděli turecká televize NTV.

Foto: HZS JMK

Ilustrační foto

Článek

Podle NTV obě ženy nosí na hlavě muslimský šátek, další podrobnosti o nich zatím nebyly uvedeny.

Oba atentáty, které v srdci muslimské země udeřily v sobotu ráno takřka ve stejnou dobu, si vyžádaly 23 obětí, z toho údajně 6 židů, a více než 300 zraněných.

K útokům proti synagogám se v sobotu přihlásila turecká islámská militantní organizace Fronta velkých východních nájezdníků. Vyšetřovatelé pumových útoků však zjistili, že šlo o sebevražedné atentáty. V neděli to uvedl diplomatický zdroj, který se podílí na vyšetřování. "Turecké vyšetřování zjistilo, že oba útoky byly sebevražednými atentáty," řekl zdroj.

Turecký deník Millyet také potvrzuje hypotézu sebevražedného atentátu, když cituje policejního patologa, podle něhož byla na místě výbuchů nalezena dvě mrtvá těla s kabely na těle.

Podezření se orientují spíše směrem k Al-Káidě, řekl izraelskému rozhlasu izraelský ministra zahraničí Silvan Šalom, který v neděli dorazil do Istanbulu. Navštívil istanbulského rabína a místa útoků. Na místě jsou také agenti izraelské tajné služby Mossad, kteří pomáhají tureckým úřadům s vyšetřováním.

Turecká vláda přesvědčena o mezinárodním terorismu

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v reakci teroristické útoky vyzval k vytvoření "mezinárodní platformy pro boj s terorismem". "Myslím, že tento atentát má kromě vnitrostátní dimenze i mezinárodní význam," uvedl ministerský předseda na tiskové konferenci na v Istanbulu.

"Vzhledem k tomu, kam mezinárodní terorismus ve světě dospěl, je zapotřebí vytvořit mezinárodní platformu pro společný boj proti terorismu," dodal premiér, který se do Istanbulu naléhavě vrátil z Kypru, kde se účastnil oslav 20. výročí vyhlášení Severokyperské turecké republiky.

Ministr zahraničí Abdullah Gül v turecké televizi uvedl, že způsob jejich provedení podle něj neodpovídá "metodám užívaných v Turecku". Dodal, že není zatím možné určit, kdo se za atentáty skrývá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám