Hlavní obsah

Z dvanáctičlenné výpravy na kamčatskou sopku přežili jen tři lidé

• Aktualizováno

Tragédií skončila výprava na sopku Ključevskaja na Kamčatce. Z dvanáctičlenné skupiny, kterou tvořilo deset ruských turistů a dva horští vůdci, přežili expedici pouze tři lidé. Ti, kteří se na vrchol nakonec nevydali, píše server rtvi.com.

Záběry ze záchranné operace na sopce KlučevskajaVideo: Reuters

 
Článek

Skupina vyrazila na sopku, která je považována za jednu z nejnebezpečnějších na Kamčatce, 30. srpna. Ključevskaja je nejvyšší činná sopka v Euroasii, její výše podle internetové encyklopedie kolísá mezi 4750 a 4850 metry nad mořem. Riziky jsou nejen velká výška, ale i laviny a sesuvy kamení.

O dva dny později, tedy 2. září, zahájilo z tábora ve výšce 3300 metrů výstup devět lidí, tři zůstali v táboře. Další den jeden z průvodců kontaktoval záchranáře a uvedl, že pět turistů se v nadmořské výšce 4200 metrů ze sopky zřítilo a zemřelo, další průvodce si zlomil nohu a další člen výpravy je v bezvědomí.

Foto: Profimedia.cz

Sopka Ključevskaja

Záchrannou akci komplikovalo nepříznivé počasí. Záchranáři se pokusili ke skupině dostat v neděli 4. září, ale museli se vrátit, protože prudký mrazivý vítr dosahující rychlosti přes 100 kilometrů za hodinu znemožnil přistání jejich vrtulníků. Nepříznivé počasí zřejmě dokonalo zkázu výpravy. Teplota na sopce může v noci klesnout až na minus 14 stupňů Celsia. Úřady zprvu informovaly o šesti mrtvých, později jejich počet zvýšily na osm, a nakonec na devět.

Turisté dorazili na Kamčatku s agenturou nazvanou Extreme Time. V prezentaci na internetu se píše, že agentura má 17 let „zkušeností s organizováním dobrodružství po celém světě“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám