Hlavní obsah

WHO varovala před dalším nebezpečným sirupem proti kašli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před várkou kontaminovaného indického sirupu proti kašli varovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Jde o Guaifenesin TG vyrobený indickou firmou QP Pharmachem Ltd, jehož vzorky obsahují „nepřijatelné množství diethylenglykolu a ethylenglykolu“.

Foto: WHO

Sirup, před nímž varuje WHO

Článek

První látka se používá v rozpouštědlech, druhá v nemrznoucích směsích. Obě jsou pro člověka jedovaté a jejich požití může být smrtelné, připomněl server BBC News.

Varování přichází jen několik měsíců poté, co WHO spojila jiné sirupy proti kašli vyrobené v Indii se smrtí nejméně 66 dětí v Gambii a 18 v Uzbekistánu.

V Indii se vyrábí asi třetina léků, které se ve světě prodají. Většinou jsou to generika, tedy kopie značkových léků, kterým skončila patentová ochrana. Země je domovem jedněch z nejrychleji se rozvíjejících farmaceutických firem. Vysloužila si přezdívku „světová lékárna“ a naplňuje většinu zdravotních potřeb rozvojových zemí.

V posledních měsících se ale mnoho indických firem dostalo pod drobnohled kvůli kvalitě svých léků a odborníci vyjádřili obavy ohledně výrobních postupů používaných při jejich výrobě.

Evropská komise navrhla farmaceutická pravidla pro celou EU. Mají zajistit dostatek léků

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám