Hlavní obsah

Vzedmutí moří by pobřežní města přišlo na 28 biliónů dolarů

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nárůst hladiny moří o půl metru do poloviny století by v největších pobřežních městech světa ohrozilo majetek v hodnotě přes 28 biliónů dolarů (zhruba 490 biliónů korun). Informovala o tom stanice CNN s odkazem na zprávu vypracovanou pro pojišťovnu.

Článek

Současná hodnota infrastruktury v pobřežních megalopolích se odhaduje na „pouhé“ tři bilióny USD. Za mnohem většími odhadovanými ztrátami je především předpokládaný růst městské zástavby v ohrožených oblastech. Zatímco by dnes takový hurikán v New Yorku mohl způsobit škody za bilión, za 50 let by to mohlo být pět biliónů dolarů.

Zpráva Světového fondu na ochranu přírody (WWF) pro pojišťovnu Allianz byla zveřejněna minulý týden. Uvedla, že světové regiony jsou blízko teplotního prahu, za nímž hrozí devastující ekologické, sociální a ekonomické změny, zejména v rostoucích městech.

Podle studie britského Tyndallova střediska pro klimatické změny hrozí v příštích padesáti letech nárůst teploty na zemi o dva až tři stupně Celsia, pokud nebudou do roku 2015 výrazně sníženy emise CO2.

Hrozí dvojnásobný nárůst

Plánovaná prosincová mezivládní konference o ekologii v Kodani si klade za cíl dohodu o omezeních, která by nárůst teploty udržela na dvou stupních. I tak ale podle Vědeckého výboru pro výzkum Antarktidy (SCAR) hrozí vzrůst hladin moří o půl metru. Ohrozilo by to například Maledivy či tichomořské ostrovy a Kalkata, Dháka, Londýn, New York nebo Šanghaj by byly nuceny vydat miliardy na účinnější protipovodňovou ochranu.

SCAR ale varoval, že pokud teploty porostou současným tempem, do konce století by moře mohlo být o 1,4 metru výše. To je dvojnásobná hodnota, než jakou před dvěma lety předpověděl Mezivládní panel o klimatických změnách (IPCC).

Podle SCAR se podceňuje, jak moc k nárůstu přispěje tání antarktických a grónských ledovců. Výbor uvedl, že to bude z více než poloviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám