Hlavní obsah

Vývoj na Ukrajině je pro nás otázkou života a smrti, řekl Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin označil vývoj na Ukrajině za „osudový“ pro svou zemi, za „otázku života a smrti“. Šéf Kremlu se takto vyjádřil v rozhovoru pro státní televizi Rossija 1, který stanice odvysílala v neděli.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Šéf Kremlu v interview označil za důležité, aby domácí i zahraniční posluchači pochopili, jak citlivé a důležité je pro Rusko „vše, co se děje v záležitosti Ukrajiny“.

„Pro ně (Západ) je to vylepšení jejich taktické pozice, zatímco pro nás je to osud, otázka života a smrti,“ zdůraznil Putin, jehož země už bezmála dva roky vede proti Ukrajině útočnou válku.

Ruský prezident dále prohlásil, že Moskva je připravena „ukončit konflikt na Ukrajině mírovou cestou“, ale že Kyjev a západní země na tom nemají zájem.

Ruští vojáci podle Kyjeva zastřelili ukrajinské válečné zajatce. Armáda zveřejnila video

Válka na Ukrajině

Použil výraz „válka“

„Kdyby nebylo postoje Západu, válka by skončila už před rokem a půl,“ řekl Putin. Použil přitom, jak potvrzuje i zpráva tiskové agentury TASS, výraz „válka“, ačkoli Moskva oficiálně označuje invazi do sousední země za „speciální vojenskou operaci“.

„Ale oni (Kyjev) to nechtěli. Nevím, jestli to chtějí. My jsme připraveni k dialogu,“ dodal Putin s připomínkou rusko-ukrajinských konzultací na úrovni vyjednavačů v prvních měsících invaze.

Putin v interview také odmítl tvrzení, že by ruská ekonomika pod vlivem západních sankcí trpěla. „V Evropě očekávali, že když nebudou odebírat náš plyn, tak že se Ruská federace zhroutí. Ve skutečnosti se ale u nich začínají odehrávat nevratné procesy. Průmysl se jim stěhuje do jiných zemí včetně Spojených států,“ řekl Putin.

Dodal, že neenergetická část ruské ekonomiky roste rychlejším tempem než v minulosti. „Samozřejmě že když jsme prodávali (plyn) a dostávali více peněz, možná nám bylo veseleji. Ale na druhou stranu platí, že čím méně jsme závislí na příjmech z energetiky, tím lépe,“ řekl dále Putin.

Řehka: Nevidím to na rychlý konec války na Ukrajině. Musíme přemýšlet strategicky a dlouhodobě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám