Hlavní obsah

Vyšetřovací zpráva potvrdila přesuny vězňů CIA přes ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/NEW YORK

Česko je mezi státy, které zmínila nová zpráva Rady Evropy o údajných tajných letech americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) s mimosoudně zadržovanými osobami podezřelými z terorismu. V ČR ovšem stroje CIA přistávaly jen proto, aby nabíraly palivo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Je již jasné, i když zatím zdaleka nebylo možné zjistit úplnou pravdu, že úřady několika evropských zemí se s CIA aktivně podílely na nelegálních aktivitách a že jiné o nich věděly, ale zavíraly oči," uvedl švýcarský politik Dick Marty, který zprávu zveřejnil v Paříži. Dodal, že vyšetřování aktivit CIA v Evropě by mělo pokračovat.

Zpráva uvádí, že do nelegálních aktivit CIA bylo v různé míře zapojeno 14 evropských zemí. Zdůrazňuje, že na území Polska a Rumunska pravděpodobně stály tajné věznice pro osoby zadržované CIA.

Při misích CIA proti terorismu byly podezřelé osoby bez jejich souhlasu přepravovány k výslechům do jiných zemí, kde bylo povoleno mučení.  Podle Martyho se převoz "v posledních letech zřejmě týkal více než 100 osob".

V ČR se tankovalo

Mise obvykle začínaly na letištích v Německu, Ázerbájdžánu, Španělsku a Turecku, tvrdí zpráva. "Letiště v České republice, Řecku, Irsku a Itálii byla použita k doplnění pohonných hmot," uvádí zpráva.

Podezřelé osoby byly zadrženy v Bosně a Hercegovině, Itálii, Makedonii a Švédsku. Byly dopraveny k výslechům nebo dalšímu převozu do Polska, Rumunska, Egypta, Jordánska, Maroka, Afghánistánu, Pákistánu a Uzbekistánu, uvedli autoři zprávy.

Vlády evropských zemí podíl na akcích CIA popřely

Informaci, že na českém území i v jiných státech přistály pod zástěrkou civilního letu letouny CIA se zajatci, již dříve přinesla opakovaně Amnesty International (AI) [celá zpráva], naposledy v dubnu. AI požádala o stanovisko českou vládu, která se obrátila na ministerstva vnitra a obrany. Ta prý o takových přeletech nevědí.

V dopise od ministra vnitra Františka Bublana se podle AI píše, že policie neměla podezření na případné nezákonné omezování svobody lidí v letadlech s mezipřistáním v ČR. Pokud by takovou událost zjistila, policie by zasáhla, napsal Bublan organizaci AI.

Ještě před AI o tajných letech CIA spekulovala média, ale všechny evropské země podíl na podobných letech popřely. Ve středu britský premiér Tony Blair uvedl, že zpráva RE neobsahuje žádné důkazy a popřel, že by jeho země se CIA tajně spolupracovala.

Reklama

Související články

AI: Letouny CIA přistály v Česku dvacetkrát

Tři letouny najaté americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA), které přepravovaly zajatce podezřelé z terorismu, přistály v letech 2001 až 2005 dvacetkrát...

Výběr článků

Načítám