Hlavní obsah

Výpadek pomůže Bloombergovi ze dna

Novinky, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Hodiny bez proudu by mohly vyústit zmrtvýchvstáním newyorského starosty Michaela Bloomberga. Dlouho bezkonkurenčně neoblíbený, obdržel teď i od svých politických protivníků dobré známky za to, jak si vedl při zvládání krize.

Foto: Josef Zajíc
Článek

V době nejistot Američané pokaždé dokázali najít nový vztah k politikům. Bylo tomu tak v roce 1995, kdy Bill Clinton sáhl po konejšivých a současně razantních slovech po bombovém útoku v Oklahoma City. V roce 2001 Bloombergův předchůdce Rudolph Giuliani, špinavý od prachu, řídil záchranáře na Ground Zero, zatímco George W. Bush zůstával tou dobou neviditelný.

Experti se shodují, že Výpadek 2003, jak událost pojmenovala americká média, sice není tak epochální, přesto zdvihne starostovu oblibu vzhůru. Dokonce i demokrat Gifford Miller, o němž se předpokládá, že Bloomberga ve volbách v roce 2005 pohřbí, má jen uznání: "Vedl si velmi dobře. Byl stále klidný a soustředěný."

Zabránil panice

Minulý čtvrtek v 16:11, kdy největší město Ameriky přišlo o proud, pil Bloomberg právě kávu na obědě v Brooklynu. Svolal sem poradu o tažení městské správy proti potkanům. Ihned se vydal pěšky na radnici na druhé straně East River a za 45 minut poskytl první rozhovor po telefonu: "Jsem si stoprocentně jist, že technický problém, ne teror, zavinil výpadek."

To byl bod zlomu, na němž se latentní panika změnila na náladu ve stylu Zvládneme to. Chodil mezi lidi, uklidňoval je. Vyšlapal deset pater, aby v nemocnici promluvil s hasičem po infarktu. Věděl moc dobře, proč to dělá: na jeho neoblibě se podepsal kromě nařízení zákazu kouření i fakt, že kvůli nedostatku peněz musel snížit početní stav hrdinů z 11. září - hasičů. Pokud se po prvním šoku objevily rozmíšky v jeho týmu, Bloomberg zchlazoval horké hlavy: " Teď není čas, abychom ukazovali jeden na druhého prstem. Je čas řešit problémy."

Slávu sklízí Giuliani

List New York Times vylíčil jedno starostovo setkání s lidmi na ulici. Davy si s ním chtěly stisknout ruce. "Jsi lepší než Schwarzenegger," volali někteří. Ne všichni projevovali nadšení. "Co tady dělá?" divila se starší žena. "Hej, Miku, vrať se na radnici," pokřikovala skupina výrostků. Nikdo ale nepískal, ani nebučel.

V neděli odpoledne starosta promluvil na shromáždění ke Dni indické nezávislosti. Vypočítával, kolik policistů jistilo ulice, kolik požárů se rozhořelo, kolik zraněných skončilo na klinikách a působil jako pedantský profesor statistiky. Projev zakončil zvoláním: "Všichni jsme Newyorčané!".

Nedaleko místa jeho vystoupení na 39. Avenue je oblíbená restaurace Meli Melo. Pod jídelním lístkem visí fotografie majitele, kuchaře a Giulianiho. Tak je tomu téměř všude, kam Bloomberg vkročí. I po 20 měsících v úřadě ho legendární "Rudy" zastiňuje. Bloomberg je šťastný, že už ho nevypískávají. Slávu však sklízí Giuliani. Dvakrát se bývalý starosta prošel temným Times Square. Stačilo jen pár kroků a druhý den se ocitl na titulních stranách novin. Lidé mu tiskli ruce, chtěli s ním promluvit i pár vteřin, prosili o autogram. "Jeden z nich mu řekl: "Ty jsi náš skutečný starosta."

Reklama

Související články

Za výpadek proudu v USA vir Blaster nemůže

Výpadek proudu, který ve čtvrtek postihl severovýchodní pobřeží USA a jihovýchod Kanady, nemá s počítačovým virem Blaster zřejmě nic společného. Shodují...

Výběr článků

Načítám