Hlavní obsah

Vykopaný tunel pohřbil v Brazílii nejméně 7 vězňů na útěku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIO DE JANEIRO

Nejméně sedm vězňů zahynulo v neděli při pokusu utéci z převýchovného zařízení v brazilském městě Sao Paulo. Skupina odsouzených si vykopala podzemní tunel, který se ale po několika minutách zřítil. Většina z obětí byla tak pohřbena zaživa. Tamější vězeňská služba uvádí, že při neúspěšné akci se zranilo dalších dvanáct osob.

Foto: Jiří Šafránek

Mláďata ledňáčků říčních v záchranné stanici ORNIS.

Článek

Policie zatkla v pondělí ráno v souvislosti s případem více než čtyřicet lidí.

Stovky mužů zákona jsou navíc nasazeny v okolí věznice a snaží se dohledat ty, kterým se útěk zdařil. Zatím je pohřešováno 34 osob. Nikdo není schopen říci, zda se jim podařilo utéci, nebo se vězni udusili pod nánosem hlíny. Všeobecně se ale očekává, že počet obětí během následujících hodin ještě vzroste.

Práce na několik týdnů

Cesta za svobodou ústila do ulice sousedící s převýchovným zařízením. Stavba tunelu přitom musela vězňům trvat několik týdnů. Nechyběly v něm opěrné pilíře i primitivní větrací šachty.

Utíkajících osob si ale záhy všimli obyvatelé města, kteří na vše telefonicky upozornili muže zákona. Mezitím však došlo ke zřícení provizorní stavby. Policie zatím odmítá sdělit totožnost mrtvých.

Útěky z brazilských věznic jsou poměrně časté. Pět set převýchovných zařízeních je zcela přeplněno a podle německé tiskové agentury DPA tam mimo jiné není dostatek sociálních zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám