Hlavní obsah

Vyčistil jsem úřady od agentů CIA, tvrdí Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na působení agentů americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) ve strukturách ruské vlády v 90. letech minulého století upozornil ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ve filmu Rusko Nejnovější dějiny, který televize Rossija 1 odvysílala v neděli u příležitosti 30 let zániku bývalého Sovětského svazu, řekl, že mezi poradci ruské vlády byl „přinejmenším jeden řádný příslušník CIA“. „Mezi těmi příslušníky byl určitě jeden řádný pracovník CIA, který se neměl právo v souladu zákony své země věnovat soukromému podnikání,“ sdělil.

CIA plánovala unést Assange, počítala s přestřelkou s Rusy v ulicích Londýna

Amerika

Minulý týden při setkání se členy Rady pro rozvoj občanské společnosti a lidských práv přitom Putin řekl, že příslušníci CIA působili jako poradci ruské vlády, dokud je „nevyčistil“. Upozornil, že později v USA byli tito agenti souzeni kvůli nelegální účasti na ruské privatizaci. „Počátkem milénia jsem je (agenty) všechny vyčistil, ale v polovině 90. let u nás seděli v roli poradců, oficiálních pracovníků ruské vlády, jak se později ukázalo, příslušníci americké CIA,“ řekl, aniž upřesnil jejich počet.

Zdůraznil také, že „zástupci amerických tajných služeb se v 90. letech pletli do všeho“ a že američtí specialisté byli přítomní i v podnicích jaderného komplexu. „Chodili tam do práce každý den – od rána do večera, měli tam stůl a stála tam americká vlajka. Bydleli tam, pracovali… Nemuseli ani hledat nástroje pro zasahování do našeho politického života, protože beztak všechno kontrolovali.“

Reklama

Výběr článků

Načítám