Hlavní obsah

Vražda ministra vyvolala v Afghánistánu těžké boje

Právo, DPA, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HERÁT

Několik desítek lidí v neděli zahynulo v prudkých bojích v západoafghánském Herátu, které vypukly krátce po úspěšném atentátu na ministra civilního letectví Mírvajse Sádeka. Jedná se o patrně nejhorší ozbrojené srážky v zemi od skončení války, která na podzim 2001 smetla režim radikálního islamistického hnutí Tálibán.

Foto: MKS Holešov
Článek

Zatím neznámí ozbrojenci zaútočili na automobil se Sádekem a dvěma vysokými vládními policejnímu důstojníky raketou. Podle kábulské televize došlo krátce před tím i k jinému pokusu o atentát, a to proti herátskému guvernérovi Ismáílu Chánovi, který je zároveň otcem zabitého ministra.

Podle očitých svědků při tom zahynulo několik lidí, úřad prezidenta Hamída Kárzaího ale zprávu o tomto útoku popřel. K vraždě ministra vydal prezident prohlášení, že "tento případ musí být vyšetřen a útočníci postaveni před spravedlnost".

Spory mezi guvernérem a vládním velitelem

Ismáíl Chán ovládá spolu s prosperujícím Herátem velkou část západního Afghánistánu a vzpírá se centrální autoritě Kábulu i prezidenta, mj. si ponechává většinu celních poplatků vybraných na hranicích s Íránem a Turkmenitánem.

Guvernérův mluvčí řekl, že za atentátem na Chánova syna stál velitel vládních sil ve městě Záher Nájebzáda a že šlo o "osobní rivalitu". Podle Hlasu Ameriky příslušníci mnohatisícové osobní armády Ismáíla Chána obklíčili vládní kasárna i dům dotyčného důstojníka. Také guvernérův velitel Amanulláh Chán v rozhovoru pro místní agenturu AIP řekl, že "Záhir se vzpíral Ismáílu Chánovi a mezi oběma armádami se rozhořely boje".

Nájebzáda naopak obvinil Chána, že střety vyvolal on, když se pokoušel převzít jeho oddíly. "Sádek vtrhl do mého domu a tam začaly boje. Nezabil jsem ho při přepadení. Zemřel v následných střetech. Na obou stranách bylo zabito více než sto lidí," prohlásil.

Podobné vztahy panují i na severu země

Rivalita znepřátelených velitelů a politiků čas od času ohrožuje bezpečnosti i v severoafghánském Mazáre Šarífu. Tamní uzbecký vůdce generál Abdur Rašíd Dóstum i tádžický polní vellitel Atta Muhamad se sice hlásí k vládním strukturám, svedly však proti sobě i tankové bitvy s desítkami mrtvých.

Sádek je v poválečné historii Afghánistánu třetím zavražděným ministrem. V únoru 2002 byl na kábulském letišti za nejasných okolností zabit Sádekův předchůdce Abdur Rahmán. V červnu téhož roku byl v Kábulu zastřelen viceprezident Abdul Kadír, což je přičítáno buďto mocenskému boji ve východním Pákistánu nebo válce drogových mafií.

Výběr článků

Načítám