Hlavní obsah

Vrak parníku vydá největší poklad všech moří

Novinky, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Za největší poklad v dějinách podmořské archeologie považují američtí lovci pokladů nález dvaceti tisíc dvacetidolarových mincí ve zlatě, které objevili po 12 letech hledání letos v červenci ve vraku kolesového parníku z americké občanské války.

Foto: Iskérka o.s.

Rožnovská Iskérka míří do televize

Článek

Hodnota nálezu mincí z roku 1864, na jejichž reversu je hlava Svobody ve frygické čapce, činí 83,5 miliónu dolarů (2,4 mld. Kč), historická cena a publicita obklopující nález ji však může podle odborníků zvýšit až na 180 miliónů dolarů (5,2 mld. Kč). Odvážlivci z podmořské výzkumné společnosti Odyssea za pomoci dvaceti sonarů prohledali u břehů Floridy dva tisíce kilometrů čtverečních dna, aby nakonec narazili v hloubce 510 metrů na vrak, který zde odpočívá již 138 let. Pátrací akce stály více než milión dolarů.

Osudný rok 1865

Nešťastná loď sice přežila všechny nástrahy občanské války, když však v říjnu 1865 zamířila z New Yorku do finanční metropole poraženého Jihu New Orleansu, dostala se do "dokonalé bouře". Statečná posádka dva dny bojovala s živlem, nakonec jí však asi 160 kilometrů od přístavu Savannah selhaly parní kotle a plavidlo se začalo potápět. Tragédie se sice nekonala - z 59 pasažérů a 23 členů posádky zahynul jediný člověk - loď však šla ke dnu tak rychle, že na překládání mincí nebylo pomyšlení. Se záchrannou operací se čekalo až do moderní doby, která přinesla v podmořském bádání technologickou revoluci.

Kdybychom chtěli, potopíme se s nákladními kontejnery a dostaneme zlato z vraku do tří dnů," říká jeden ze spoluzakladatelů Odyssey Greg Stemm. Trvá však na tom, že poklad je třeba vyzvednout s náležitou úctou a nad hladinou provést jeho odborné ocenění. "Bude to stát sice dva milióny dolarů navíc, ale aspoň unikneme kritikům, kteří tvrdí, že soukromé společnosti se zabývají zlatokopectvím a maří vědeckou práci," dodává nálezce.

Odborníci zůstávají skeptičtí

Jeho tvrzení, že vyzdvižení pokladu má trvat maximálně dva měsíce a odborné prozkoumání necelý měsíc, však odbornou veřejnost neuspokojilo. "Samotné hledání pokladů je zábava ve srovnání s roky analýz, konzervování a detailního popisu nálezů. Tato rutina soukromé amatéry obvykle odradí. Ostatně na ni ani nemají peníze," tvrdí John D. Broadwater z Národního úřadu pro oceány a atmosféru.

Podezření ze snahy o rychlý zisk nepřímo potvrzuje i Greg Stemm, který s oblibou upozorňuje, že podle zákona patří nálezci 90 procent ceny objevených artefaktů. Vrak sice z právního hlediska leží mimo jurisdikci americké vlády nad kulturním dědictvím, objevitelé si však obezřetně nechali ve floridské Tampě zaregistrovat exkluzivní práva na vyzdvižení obsahu lodi. Obávají se totiž, že se o svůj podíl budou hlásit také potomci cestujících a dědicové původních majitelů lodi.

Film už je na cestě

Barvitý příběh okamžitě vzbudil zájem Hollywoodu. "Chceme prodat filmová práva na příběh, který patří k největším senzacím v dějinách mořeplavby," připouští Stemm.

Z historických záznamů vyplývá, že půjde o nefalšovaný akční film. Loď, spuštěná na moře v srpnu 1853 pod názvem SS Tennessee, přepravovala nejprve americké zlatokopy do Nikaragui, kde propukla zlatá horečka. Na začátku občanské války v roce 1861 však byla zajata jižanskou Konfederací.

Díky své rychlosti pak sloužila k prorážení námořní blokády Jihu. O rok později padla zpět do rukou Seveřanů, byla opevněna a zúčastnila se tažení severně po Mississippi ve snaze rozdělit síly Jihu. V roce 1864 si vydobyla nehynoucí vavříny při velkém námořním vítězství Unie v bitvě v zátoce Mobile. Dokázala tam bezpečně proplout mezi minami a vysloužila si tím přejmenování na SS Mobile.

Necelý měsíc po kapitulaci Jihu už vozila cestující na pravidelné trase mezi New Yorkem a New Orleansem pod jménem SS Republic. A tehdy ji potkal poslední a největší úkol. V jižních státech se po porážce zhroutil měnový systém a bankéři ze Severu hleděli vydělat na burzovních transakcích obchodováním ve zlatě. S netušeným pohádkovým pokladem na palubě vyplula vstříc slávě i zmaru.

Existují ještě větší poklady

Pro Odysseu ovšem dobrodružství vyzdvižením zlatého pokladu neskončí. Společnost uzavřela kontrakt na objevení vraku vlajkové lodi britského válečného námořnictva HMS Sussex, která se potopila v roce 1694 u Gibraltaru. V jejích útrobách má být poklad v hodnotě čtyř miliard dolarů (76 mld. Kč), britské ministerstvo obrany však povolilo americkým hledačům výzkum pouze pod podmínkou, že si odnesou maximálně 45 miliónů dolarů (1,3 mld. Kč).

S potápěním pod gibraltarskou skálou však mohou začít teprve tehdy, až bude poklad z SS Republic vyzdvižen, zakonzervován a plně katalogizován. Není divu, že hledači spěchají a zákony podmořské archeologie hodlají respektovat jen zčásti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám