Hlavní obsah

Voliči levice a zelených po celé Evropě odmítají názory oponentů silněji než stoupenci pravice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voliči levicových a ekologicky orientovaných stran v Evropě odmítají názory jinak smýšlejících lidí silněji než stoupenci pravicových uskupení. Vyplývá to z průzkumu, který loni na podzim uskutečnila Technická univerzita v Drážďanech ve spolupráci s institutem YouGov mezi 20 tisíci respondenty deseti evropských zemí včetně Česka.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Policisté odnášejí v Berlíně ekologického extremistu z „Letzte Generation“ (Poslední generace), který se předtím přilepil na ulici ve čtvrti Steglitz. Archivní foto.

Článek

Jako nejvíce polarizující témata se ukázaly být klimatické změny a přistěhovalectví. Naopak jako nejméně konfliktní se jeví otázka rovnoprávného postavení žen ve společnosti a sociální dávky resp. jejich financování.

Průzkum, o němž informoval list Frankfurter Allgemeine, rovněž ukázal, že tendence k silnějšímu odmítání názorů oponentů je patrná u starších lidí, lidí s vyšším vzděláním a u obyvatel větších měst.

Mezi zkoumanými zeměmi se podle průzkumu jednoznačně nejvyšší míra polarizace projevila v Itálii, po níž s velkým odstupem následují Řecko a Maďarsko. Naopak jako země s nejnižší mírou odmítání postojů oponentů vyšly z průzkumu Česko a Nizozemsko.

Čechy nejvíc štěpí téma Ukrajiny

Sondáž dále ukázala, že v Česku je nejvíce štěpícím tématem válka na Ukrajině, a podobně je tomu v Maďarsku. Naopak nejméně rusko-ukrajinský konflikt polarizuje obyvatelstvo ve Španělsku, Francii a Řecku.

Ze studie rovněž vyplývá, že v Česku je - z deseti zkoumaných zemí - nejvyšší podíl lidí, kteří odmítají další podporu Kyjevu kvůli jejím nákladům a obavám z negativních hospodářských důsledků. Takto v případě ČR smýšlí 54 procent dotázaných, zatímco ve Švédsku je naopak 61 procent respondentů pro to, aby podpora Ukrajiny neztenčenou měrou pokračovala.

Nejméně v Česku štěpí téma ochrany klimatu, zatímco v Itálii a ve Španělsku je to nejožehavější otázka. Podobné je to v otázce rovnoprávnosti žen – v ČR toto téma polarizuje nejméně, ale ve Španělsku, Itálii a také Řecku nejvíce.

Průzkum se uskutečnil kromě Česka také v Německu, Francii, Řecku, Itálii, Nizozemsku, Polsku, Švédsku, Španělsku a Maďarsku.

Průzkum: Vztah Čechů k Ukrajině se zhoršil

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám