Hlavní obsah

Volby gubernátora Petrohradu jsou porážkou Kremlu

Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

Faktickou prohrou pro bývalou vicepremiérku a nynější zmocněnkyni ruského prezidenta v Severozápadním federálním okruhu Valentinu Matvijenkovou se staly nedělní volby gubernátora Petrohradu. Prezidentova oblíbenkyně Matvijenková získala 48,61 procent hlasů, zatímco k vítězství hned v prvním kole potřebovala 50 procent.

Foto: Milan Severýn

Ilustrační fotografie

Článek

První kolo voleb tak nemá vítěze a za dva týdny se uskuteční kolo druhé.

Volby byly všeobecně pokládány za souboj Matvijenkové s dosavadní vicegubernátorkou Petrohradu Annou Markovovou. Ta skončila na druhém místě se ziskem 15,89 procenta hlasů.

Podpora Kremlu nepomohla

Těsně před volbami se přitom vítězství Matvijenkové pokládalo za téměř jisté: rodačka z Petrohradu měla totiž masivní podporu Kremlu. Putin si její vítězství moc přál a svou podporou pro ni se nijak netajil. Při jednom z posledních setkání v Kremlu popřál Matvijenkové vítězství ve volbách.

"Věřím, že se s městskými problémy vypořádáte lépe, než ti, kdo jsou za město odpovědní dnes," řekl minulý týden při setkání v Kremlu. Popudil tím všechny kandidáty, zejména však Markovovou, která se dokonce na protekci Kremlu stěžovala, ale bez úspěchu.

Voliči jsou znechuceni

Volby petrohradského gubernátora jsou považovány za zkoušku popularity prezidenta Putina před prosincovými parlamentními volbami a před prezidentskými volbami, které se budou konat v březnu 2004 a v nichž bude Putin obhajovat svůj mandát.

Volby však zároveň ukázaly určité znechucení voličů politickou situací a intrikami v době předvolební kampaně: k urnám totiž přišlo jen 28,99 procent zapsaných voličů a navíc téměř 11 procent z nich hlasovalo "proti všem", tj. nevyslovili se pro žádného kandidáta.

Související témata:

Výběr článků

Načítám