Hlavní obsah

Venezuela bude po dvou letech opět dovážet ropu do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

650 tisíc barelů venezuelské ropy dorazí v nejbližších dnech do Evropy. Dvouletou pauzu v dovozu způsobily sankce, které na Venezuelu uvalily Spojené státy americké, informuje agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Venezuela v posledních dvou letech nedovážela ropu do Evropy. Bylo to kvůli sankcím vůči tamnímu autoritářskému režimu Nicolase Madura, které na ní byly uvaleny ještě během funkčního období republikánského prezidenta Donalda Trumpa.

Fiala: PKN Orlen přislíbil miliardové investice do české energetiky

Ekonomika

V návaznosti na současnou celosvětovou krizi však americké ministerstvo zahraničí v květnu rozhodlo, že povolí dovoz ropy dvěma evropským firmám. Jedná se o italskou firmu Eni a španělskou Repsol.

V současnosti je na cestě do Venezuely druhý evropský tanker, který by měl do Evropy dopravit další 2 miliony barelů ropy, uvedla agentura Reuters. Očekává se tak, že dodávky budou pokračovat.

Rusko za sto dní války inkasovalo za paliva přes dva a čtvrt bilionu. Většinu z EU

Evropa

Ze strany Venezuely se jedná o pozoruhodný krok, protože dlouhodobě udržuje přátelské vztahy s Ruskem. Venezuela je nejdůležitějším ruským obchodním a vojenským spojencem v Latinské Americe.

Reklama

Výběr článků

Načítám