Hlavní obsah

Velvyslanci Ruska a Běloruska nebudou na slavnostním udělování Nobelových cen

Velvyslanci Ruska a Běloruska nebudou kvůli válce na Ukrajině na letošním slavnostním předávání Nobelových cen. V úterý to oznámila Nobelova nadace, která normálně na udělování cen zve velvyslance působící ve Švédsku.

Foto: Fernando Vergara, ČTK/AP

Nobelova cena – zlatá medaile (ilustrační foto)

Článek

„Nicméně kvůli válce na Ukrajině se Nobelova nadace rozhodla nezvat velvyslance Ruska a Běloruska na slavnostní předání Nobelových cen,“ cituje agentura AP z prohlášení nadace. Slavnost se koná 10. prosince, na kdy připadá výročí úmrtí vynálezce a zakladatele těchto prestižních ocenění Alfreda Nobela.

Nadace také uvedla, že stejně jako v minulosti pozve na ceremoniál předsedy všech stran zastoupených ve švédském parlamentu, s výjimkou protiimigračních Švédských demokratů.

Toto politické uskupení, které se snaží odstřihnout od svých krajně pravicových kořenů, získalo v zářijových parlamentních volbách 20 procent hlasů. Švédští demokraté se tak stali druhou nejsilnější stranou v parlamentu a blízkým partnerem nové středo-pravicové vlády. Nobelova nadace k tomu uvedla, že nevidí důvod k tomu, aby měnila něco na svém dřívějším rozhodnutí neposílat pozvánku na slavnostní ceremoniál této politické formaci. Připomněla, že Nobelovy ceny „jsou založené na respektu vůči vědě, kultuře, humanismu a internacionalismu“.

Nobelovu cenu za ekonomii mají tři Američané za výzkum bank a finančních krizí

Ekonomika

Jména nových nositelů Nobelových cen jsou oznamována každý rok na počátku října. Samotné slavnostní předávání se pak koná ve Stockholmu a Oslu, přičemž v norské metropoli se uděluje Nobelova cena za mír.

Reklama

Výběr článků

Načítám