Hlavní obsah

Velryba u Sydney smetla rybářskou loď, jeden muž zahynul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden muž přišel o život a druhý utrpěl zranění při kolizi jejich rybářské lodi s velrybou u australských břehů. Incident se odehrál v sobotu ráno místního času v Botanickém zálivu na jižním předměstí Sydney.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pobřežní hlídka podle televize BFM TV informovala, že ke srážce zřejmě došlo ve chvíli, kdy velryba vyskočila nad hladinu. Dopadla buď těsně vedle plavidla, nebo přímo na něj, čímž se loď převrátila.

Jednoho z rybářů, kterému bylo 61 let, vytáhli záchranáři z vody v bezvědomí, na místě ale zemřel. Druhého, 53letého muže dopravili do nemocnice se zraněními ve stabilizovaném stavu.

„Je to tragické neštěstí. Velryba se přiblížila k lodi a narazila do ní,“ uvedla příslušnice pobřežní hlídky Siobhan Munroová. „Právě teď je na moři hodně velryb a registrujeme mnoho případů, kdy se vynořují nad hladinu v blízkosti lodí,“ dodala.

Vysvětlila, že v australských zimních měsících migrují velryby u jihovýchodního pobřeží státu Nový Jižní Wales do teplejších vod. V měsících září až listopad se pak vracejí nazpět.

Úřady zatím neupřesnily, o jaký druh velryby se při sobotním incidentu jednalo. U australského pobřeží žije deset velkých a 20 menších druhů kytovců. Úmrtí při setkáních s nimi jsou ale vzácná.

Velryba potopila plachetnici. Trosečníci strávili uprostřed Pacifiku jen 10 hodin

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám