Hlavní obsah

Velryba potopila plachetnici. Trosečníci strávili uprostřed Pacifiku jen 10 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posádka plachetnice Raindancer zrovna obědvala na cestě z Galapág do Francouzské Polynésie, když do lodi narazila velryba. Plavidlo šlo ke dnu během několika minut, ale trosečníci měli štěstí. Kolem bylo dost lodí, takže uprostřed oceánu strávili jen necelých deset hodin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Američan Rick Rodriguez se na začátku března vydal s přáteli na vysněnou plavbu, při níž na lodi Raindancer chtěli přeplout Tichý oceán. Ale když byli na cestě třináctý den, idylu rozmetala velryba, která jedním silným nárazem poslala loď ke dnu.

Rick ani ostatní naštěstí podle serveru The Washingron Post nebyli žádní nováčci, a tak dokázali zachovat chladnou hlavu a na záchranný člun přenesli všechno důležité: vodu, jídlo, nouzové vybavení, komunikační a signalizační prostředky a také rybářský prut. Zapomenuté cestovní pasy v tu chvíli všem vadily úplně nejméně.

Na záchranný člun se posádce se vším potřebným podařilo nastoupit zhruba za 15 minut, téměř přesně ve chvíli, kdy šla loď definitivně ke dnu.

Vodu měli na několik dnů a jídlo až na tři týdny, ale problém vyvstal s elektrickou energií, protože téměř všechny přístroje byly nabité na méně než polovinu a platilo to i pro záložní zdroj. Komunikace se světem tak musela probíhat v krátkých úsecích, mezi nimž se přístroje vypínaly.

Lodě a velryby

Od roku 2007, kdy byla spuštěna celosvětová databáze, bylo zaznamenáno přibližně 1 200 hlášení o srážkách velryb a lodí, řekla mluvčí Mezinárodní velrybářské komise Kate Wilsonová. Pobřežní stráž USA uvedla, že poslední záchrannou akcí v souvislosti s velrybami bylo potopení člunu J-Boat v roce 2009 u pobřeží Kalifornie. Posádku tehdy zachránil vrtulník pobřežní stráže.

Naštěstí bylo v relativní blízkosti dost lodí, které se vydaly trosečníky zachránit. Nakonec je nabrala nevelká loď The Rolling Stones s kapitánem Geoffem Stonem. Poblíž byly v pohotovosti i větší lodě, ale menší plavidlo se pro vyzvednutí čtyř lidí ukázalo jako vhodnější.

Navzdory šťastnému konci má však Rick Rodriguez smíšené pocity. Pořízení lodě Raindancer obětoval tolik, že na ní i bydlel. Přišel tak nejen o svou radost, ale i domov a cítí to, jako kdyby přišel o dobrého přítele. „Ale mám velké štěstí a jsem vděčný, že nás zachránili tak rychle. Byli jsme ve správný čas na správném místě,“ uvědomuje si, že na světě jsou i důležitější věci než plachetnice.

Rybářům z převrácené lodi pomohl k záchraně chladicí box

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám