Hlavní obsah

Velitel teroristů z Beslanu je prý na útěku

– MOSKVA/BESLAN

Předpokládaný šéf teroristické skupiny, která okupovala minulý týden školu v severoosetském Beslanu, přezdívaný "plukovník", je podle ruského tisku pravděpodobně na útěku. Podle deníku Vremja novostěj jde o dvaatřicetiletého Inguše Ruslana Chučbarova z čečenské vesnice Galaški. Představitelé Ruska tyto informace nekomentovali.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Rukojmí jej označili za nejbrutálnějšího z teroristů. Během akce v Beslanu zastřelil jednoho ze svých mužů na výstrahu proti jejich neposlušnosti. Chučbarov má na svém kontě již řadu útoků v Ingušsku a je také stíhán za vraždu.

Podle jednoho ze zadržených teroristů z Beslanu Nurpašiho Kulajeva "plukovník" velel celé akci a ostatním teroristům sdělil, že úkol obsadit školu jim dali osobně Aslan Maschadov a Šamil Basajev. Na otázku, proč to mají udělat, Chučbarov údajně odpověděl: "Protože musíme rozpoutat válku po celém Kavkaze".

Chučbarovovy akce

Chučbarov údajně velel vpádu několika stovek čečenských rebelů do Ingušska v září 2002. Povstalci tehdy sestřelili mimo jiné ruský vrtulník; Rusům se zbytek této skupiny podařilo rozprášit až o dva týdny později.

Další pověstnou akcí Chučbarova byl sebevražedný útok na budovou ruské Federální bezpečnostní služby (FBS) v ingušském Magasu v polovině loňského září. Při útoku zahynuli kromě dvou atentátníků i tři pracovníci místní správy FSB. Těžce byli zraněni i šéf ingušské FSB a jeho náměstek. Chučbarov údajně osobně obstaral výbušninu a celý útok naplánoval.

Chučbarov se podle listu zúčastnil několika operací řízených čečenským velitelem Arbim Barajevem a poté se stal blízkým spolupracovníkem Šamila Basajeva. Podílel se také na výcviku sebevražedných atentátnic, které se předloni zúčastnily obsazení moskevského divadla Dubrovka. Útok vedl synovec Arbiho Barajeva Movsar.

Charita zřídí v Beslanu centrum pomoci

Psychologické centrum na pomoc dětem i dospělým, kteří utrpěli psychickou újmu v důsledku teroristického útoku na severoosetskou školu, se chystá  zřídit v Beslanu sdružení Česká katolická charita. 

Čeští charitativní pracovníci se už setkali s místními dobrovolníky - psychology, psychiatry a terapeuty, kteří tu začali působit už 4. září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám