Hlavní obsah

Teroristé chtějí za každého mrtvého Čečence zabít 50 unesených dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Od středečního rána drží čečenští teroristé ve škole v Beslanu v ruské Severní Osetii 120 až 150 lidí včetně dětí. Výměnou za jejich životy chtějí, aby se z Čečenska stáhla ruská vojska a byli propuštěni všichni čečenští povstalci. Pohrozili, že za každého dalšího zabitého čečenského bojovníka zavraždí 50 dětí.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Vizualizace: Krajský Domov pro seniory v Hranicích nabídne svým obyvatelům už brzy mnohem komfortnější bydlení než dosud.

Článek

Teroristé nechali odejít 15 školáků. Podle severoosetského ministra vnitra Kazbeka Dzantijeva je "mezi rukojmími mnoho malých dětí - žáků prvních a druhých tříd". Většina z nich přišla do školy poprvé v životě.

Když útočníci vpadli do školního areálu, část dětí se ukryla. Když utichla střelba, po malých skupinkách se vytratily. Při přestřelce s policií, která provázela obsazení školy, byli zabiti nejméně tři lidé. Zraněno bylo devět rodičů.

Na televizních záběrech byla vidět těla dvou osob. Teroristé nedovolují jejich odklizení a střílejí na každého, kdo se k budově přiblíží. Zabit byl údajně také jeden z teroristů.

Děti, které se mobilem dovolaly rodičům, uvedly, že několik rukojmích bylo zabito a zraněno. Mezi mrtvými prý jsou učitelé. Skutečnou situaci by měl odhalit až videozánam situace ve škole, který předali teroristé bezpečnostním složkám.

Krizi řeší sám prezident Putin, který se kvůli tomu od Černého moře vrátil do Moskvy. Moskva v souvislosti s nynější vlnou teroristických útoků v Rusku požádala o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Zasedání by podle ruské agentury Interfax mohlo být svoláno již v příštích hodinách. Podle agentury Reuters je ruská žádost neobvyklá, protože Rusko po léta tvrdošíjně trvalo na tom, že Čečensko je vnitřním problémem země.

Útok přišel po zahájení školního roku

Podle očitých svědků zhruba 20 až 25 teroristů ráno vtrhlo na dvůr beslanské školy v době, kdy končila slavnost na úvod školního roku.

Obyvatelé okolních domů tvrdí, že útočníci přijeli v nákladních automobilech. Muži v kuklách se samopaly a granátomety a ženy zahalené do černých šatů a ověšené výbušninami nahnali většinu dětí a rodičů do tělocvičny.

Předchozí zprávy uváděly, že útočníků je sedmnáct. Děti nutí stát u oken jako živé štíty, aby zabránili protiteroristickým oddílům v akci. Útočníci podle nejnovější informace agentury Interfax pohrozili, že pokud bezpečnostní síly zaútočí, vyhodí školní budovu do vzduchu.

Teroristé: Stáhněte ruské vojáky z Čečenska

Podle šéfa severoosetského ministerstva pro mimořádné situace Borise Dzagojeva žádají teroristé především stažení ruských vojáků z Čečenska. Předtím žádali propuštění čečenských povstalců vězněných v sousedním Ingušsku.

Dožadují se rovněž přítomnosti prezidentů Severní Osetie a Ingušska Alexandra Dzasochova a Murata Zjazikova a také lékaře Leonida Rošala z moskevské kliniky katastrof. Ten se v roce 2002 podílel na vyjednávání s čečenskými teroristy, kteří obsadili moskevské divadlo na Dubrovce, v němž drželi několik set rukojmích.

Beslan leží asi 15 kilometrů severně od Vladikavkazu, správního střediska Severní Osetie, která sousedí s neklidným Čečenskem.

K obsazení školy došlo den poté, co v Moskvě zaútočila sebevražedná atentátnice a zabila nejméně deset lidí. Minulé úterý se terčem atentátu stala v Rusku dvě dopravní letadla. Zemřelo v nich 89 lidí. S teroristy chce vyjednávat místní představitel muslimských duchovních. Útočníci to odmítli.

Reklama

Související články

Dvě ruská letadla poslaly k zemi atentátnice

Teroristické útoky na dvě ruská letadla z minulého týdne provedly dvě pasažérky s pasy na jména dvou Čečenek - Sacita Džebirchanovová (37) a Amanta Nagajevová...

V Moskvě vraždila sebevražedná teroristka

Moskva se v úterý večer opět stala terčem teroristického útoku. Zkrvavená těla byla rozmetána prakticky v centru ruské metropole. Podle oficiálních zdrojů...

Výběr článků

Načítám