Hlavní obsah

Vedle "dvojčat" otevřeli zbrusu nový mrakodrap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Na dolním Manhattanu v New Yorku byl ve středu slavnostně otevřen první po teroristických útocích z 11. září 2001 znovu postavený mrakodrap. Budova s názvem 7 World Trade Centre stála v sousedství "dvojčat" Světového obchodního centra (WTC), která byla hlavním terčem útoků.

Článek

Mrakodrap uvedl do provozu jeho stavitel Larry Silverstein. Američané jej postavili ze skla a oceli. Na 57 patrech nabízí budova 158 000 metrů čtverečních plochy pro kanceláře. Její stavba stála 700 miliónů dolarů (asi 15,5 miliardy korun).

Původní budova byla postavena v roce 1987 a byla o deset pater nižší. Zřítila se poté, co na ni spadly trosky z hořících "dvojčat".

Vedle "sedmičky" se v bezprostředním okolí padajících budov WTC zřítily další čtyři mrakodrapy. Celkem bylo v důsledku newyorských útoků na Manhattanu poničeno až 50 staveb, z nichž některé musely být následně strženy. Vážně poškozeny nebo úplně zničeny byly také čtyři stanice podzemní dráhy.

Na místě, kde stávaly mrakodrapy WTC, má do roku 2012 vyrůst Věž svobody, jejímž architektem je Daniel Libeskind. Už v březnu začaly stavební práce na památníku obětem teroristických útoků nazvaném Reflecting Absence (Odraz nepřítomnosti). Podle newyorských úřadů by měl být památník hotov do roku 2009. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám