Hlavní obsah

Vědci rozluštili genetický kód myši

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým amerických a evropských vědců po desetiletém úsilí definitivně rozluštil genetický kód myši. Uvedl to internetový žurnál PLoS Biology. Hledání nových léků a metod léčby lidských nemocí by tedy od nynějška mělo být snazší právě kvůli lepšímu porozumění genetickému kódu, který je ze 75 procent shodný s lidským.

Foto: ČTK

Článek

Myš je teprve druhým savcem, jehož genom vědci rozluštili kompletně. Tím prvním je člověk. Částečně byly ovšem rozkryty i sekvence DNA šimpanze, psa, krysy, kočky, makaka či dokonce ptakopyska.

Myš je nejčastěji využívaným zvířetem v testovacích laboratořích po celém světě. Výzkumy myší pomohly pokročit v léčbě rakoviny, cukrovky nebo srdečních potíží. Některé organizace s laboratorními pokusy na zvířatech nesouhlasí.

Myši mají s lidmi shodných zhruba 75 procent genetického kódu. V průběhu evoluce se ale vyvinulo na 5000 odlišných genů a právě jejich specifika hrají při vývoji nových léků důležitou roli.

Odkrývání genomu myši začalo v roce 1999, o tři roky později vznikl první nástin kódu. Odhadované náklady na výzkum jsou 100 miliónů dolarů (asi dvě miliardy korun).

Anketa

Souhlasíte s testy na zvířatech pro lékařské účely?
Ano
71,5 %
Ne
23,4 %
Nevím
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3254 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám