Hlavní obsah

Ve věznici Abú Ghrajb byly "černé duše"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Poslední zpráva o vyšetřování týrání iráckých zajatců ve věznici Abú Ghrajb rozšířila počet vyšetřovaných lidí ze zneužívání na 29. Počet případů zneužívání zajatců vzrostl na 44. Generál Paul Kern také zmínil případ osmi zajatců, kteří nebyli vedeni v záznamech a byli tajeni i před představiteli Červeného kříže. Jeden z nich krátce po převozu do věznice zemřel.

Foto: Martina Bubnová
Článek

Na tiskové konferenci položil americký generál řečnickou otázku: "Chcete vědět více? My nevíme, protože jsme zjistili, že o nich nebyly vedeny záznamy. Jde to obtížně dokumentovat."

Vyšetřován bude i plukovník rozvědky

Podle výpovědi dalšího generála Gerge Faye může být obviněn i plukovník Thomas Pappas , který velel 205. brigádě vojenské rozvědky ve věznici. "Týrání je drsné slovo, ale bohužel bylo v některých okamžicích na místě," přiznal Fay na brífinku o vyšetřování možného zapojení příslušníků vojenských zpravodajských služeb na mučení.

"Poučili jsme se, že byli velitelé, kteří věděli o zneužívání, věděli více a nic nedělali,"  komentoval to Kern. "Objevili jsme případy, kde se skutečně vězni mučili, našli se případy vážného zneužívání a ztráty morálních hodnot," dodal.

Rozvědka požadovala mučení

Z 29 lidí, kteří budou dále vyšetřováni, je 23 příslušníků armády, čtyři jejich civilní zaměstnanci a dva zdravotníci. Vojáci byli většinou příslušníky 205. brigády vojenské rozvědky, která vyslýchala vězně. Ve zprávě armádních vyšetřovatelů se konstatuje, že příslušníci brigády mezi 25. červencem 2003 a 6. únorem 2004 vězně mučili a požadovali na vojenské policii, aby je zneužívala. Na zneužívání se podíleli i tři vojenští policisté z 327 jednotky vojenské policie a záložník, který strážil cely.

Na podíl vojenské rozvědky při mučení upozorňovala velitelka policejní brigády dohlížející na věznici Abú Ghrajb Janis Karpinská. Ta byla obviněna z chyb ve velení a suspendována v květnu po vypuknutí aféry.

Reklama

Související články

Armáda USA neuznává Ženevskou konvenci

Americká armáda už loni v prosinci důvěrným dopisem oznámila jistému představiteli Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) své rozhodnutí, že mnozí iráčtí...

Výběr článků

Načítám