Hlavní obsah

Milion Francouzů stávkoval proti reformě. Vlaky se zastavily a školy zavřely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve Francii se ve čtvrtek zastavily vlaky, uzavřely školy a narušena byla i práce v ropném průmyslu. Zaměstnanci stávkují kvůli navrhované důchodové reformě, kterou na začátku ledna představila francouzská vláda. Podle ní by se mimo jiné měla posunout hranice odchodu do důchodu o dva roky na 64 let.

Živě: Lidé ve Francii vyšli do ulicVideo: AP

 
Článek

Jak poznamenala agentura Reuters, stávky a protesty, které se konají po celé zemi, jsou velkým testem pro prezidenta Emmanuela Macrona. Ten za reformou stojí a říká, že je důležitá, aby se důchodový systém v zemi nezhroutil.

Odbory naopak doufají, že se stávky rozrostou v celospolečenský protest, i v souvislosti s narůstajícími náklady na život, a vláda bude nakonec donucena své plány změnit. I průzkumy veřejného mínění ukazují, že s navrhovanou reformou nesouhlasí naprostá většina Francouzů.

Více než jeden milion lidí se ve Francii zúčastnil celostátní stávky proti vládnímu návrhu důchodové reformy, uvedlo francouzské ministerstvo vnitra.

Macron slíbil podporu Ukrajiny i dotažení důchodové reformy

Evropa

Stávka narušuje zejména veřejnou dopravu. Jak uvedl státní železniční podnik SNCF, v provozu je pouze pětina až třetina vysokorychlostních linek TGV a regionální vlaky nejezdí téměř žádné.

Na rušném pařížském nádraží Gare du Nord lidé spěchali, aby stihli několik fungujících spojení, zatímco zaměstnanci ve žlutých vestách pomáhali cestujícím zjistit, jak se mohou dostat tam, kam potřebují.

Jeden z nich, 42letý Zoheir Djema, který na místo dorazil z nedalekého Chantilly, uvedl, že míří zase zpátky domů. Zjistil totiž, že odpoledne nepojedou žádné zpáteční vlaky.

Odborové svazy rovněž potvrdily, že bude stávkovat 70 procent učitelů na základních školách. Stávku zaměstnanců svolaly i největší francouzské odbory v ropném průmyslu CGT.

„Dnešní mobilizace bude velká. Jsme tady kvůli tomu, aby byl vládní návrh stažen,“ uvedl Frederic Souillot z odborové organizace FO. Podle šéfa největšího odborového svazu CFDT Laurenta Bergera jsou lidé „už hodně naštvaní“. Odboroví předáci nejspíš večer oznámí konání dalších stávek a protestů, čtvrtek je podle nich jen začátek.

„Na této reformě není nic dobrého,“ nechala se slyšet Rozenn Crosová z jihofrancouzského města Cannes, která se spolu s ostatními učiteli chystala rovněž stávkovat a připravovali si transparenty s nápisem „Ne 64“.

Je to potřeba, hájí se vláda

Posunutí věku odchodu do důchodu o dva roky by podle odhadů ministerstva práce mohlo do státní pokladny přinést několik miliard eur navíc potřebných pro každoroční vyplácení důchodů. „Tato reforma je potřebná a spravedlivá,“ zdůraznil ministr práce Olivier Dussopt.

Odbory ale tvrdí, že existují i jiné způsoby, jak zajistit, že důchodový systém nezkolabuje. Zmiňují například zdanění superbohatých, zvýšení příspěvků zaměstnavatelů nebo dobře situovaných důchodců.

Reformu ještě musí schválit parlament, kde Macron ztratil absolutní většinu. Prezident ale doufá, že se mu změny podaří prosadit s podporou konzervativců.

Podpora pro odchod z EU poklesla. V Česku také

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám