Hlavní obsah

Ve Fort Worth hlasovali i o poplatcích na ubytování

Fort

V texaském Fort Worth se fronty před hlasovacími místnostmi netvořily. V základní škole M. G. Ellise hodinu před zavřením volebních místností odvolilo podle volební komise asi 80 lidí. Větší počet mířil do nedaleké střední školy J. P Eldera. Všichni oslovení, kteří byli ochotni odpovědět, považovali za důležité hlasovat.

Foto: Callaghan O'hare, Reuters

Volby v Texasu. Ilustrační foto

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

„Každý hlas představuje rozdíl,“ pravila jedna z oslovených hispánských voliček a dodala: „A když nebudete volit, jak můžete dosáhnout změny?“

Podobně se vyjádřila i běloška Lilly, které bylo přes dvacet a byla u svých druhých voleb. Na dotaz, proč šla volit, odpověděla: „Protože si myslím, že je důležité odevzdat svůj hlas.“

Zda si myslí, že může její hlas něco změnit? „Jeden hlas nutně ne, ale společně, když každý přispěje, tak se jeden hlas stane mnoha hlasy.“

Musk doporučil Američanům volit v kongresových volbách republikány

Zahraniční

Před školou byly vidět transparenty vyzývající k volbě demokratického kandidáta na guvernéra Beto O´Rourkeho. Okres Tarrant není na rozdíl od většiny Texasu čistě republikánský, výsledky v něm proto nejsou tak lehce odhadnutelné.

Člen volební komise v Ellisově škole Marty vysvětlil, jak se volič může prokázat. Nejsnazší je to řidičským průkazem, ale může použít i několik dalších dokladů totožnosti, na kterých je fotografie. Takto se brání tomu, aby někdo nehlasoval dvakrát. Po kontrole průkazu pak dostane proužek s kódem, s tím může jít k volebnímu přístroji.

Lze odevzdávat i papírové hlasy, ale ty se skenují.

Nízká volební účast ale nesouvisela s nezájmem o volby, byla dána tím, že mnozí odevzdali své hlasy v předstihu, což tamní pravidla umožňují. Letos takovýchto lidí bylo v USA přes 40 milionů.

Marty také vysvětlil, že se nerozhodovalo jen ve volbách do Kongresu a volbách guvernéra, ale také se například rozhodovalo o tom, jestli se v hotelech má zavést dvouprocentní poplatek za ubytování.

ON-LINE: Vysvědčení pro Bidena. První výsledky voleb

Volby USA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám