Hlavní obsah

Musk doporučil Američanům volit v kongresových volbách republikány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardář Elon Musk doporučil Američanům v úterních volbách volit republikány. Uvedl to v pondělí na sociální síti Twitter, již vlastní.

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Elon Musk

Článek

Musk se v minulosti označoval za politicky umírněného a volil kandidáty demokratické strany včetně současného prezidenta Joea Bidena. V květnu ale ohlásil přechod k republikánům poté, co vládnoucího prezidenta kritizoval.

„Nezávisle orientovaným voličům: Sdílená moc zamezuje těm nejhorším excesům v obou stranách, proto doporučuji hlasovat pro republikánský Kongres, neboť prezident je demokratický,“ napsal v pondělí, den před volbami na Twitteru nejbohatší muž světa.

„Tvrdošíjní demokraté či republikáni nikdy nebudou hlasovat pro druhou stranu, takže nezávislí voliči jsou ti, kteří skutečně rozhodují o vedení země,“ dodal Musk v navazujícím tweetu.

Američtí Ukrajinci prvně volí demokraty

Amerika

Musk přitom v minulosti veřejně podporoval demokratické kandidáty na prezidenty, od Obamy až po Bidena. V květnu letošního roku ale na Twitteru napsal, že už nemůže demokraty nadále podporovat.

Podle Muska se stali stranou „rozdělování a nenávisti“ a přímo avizoval, že bude volit republikány. Předtím kritizoval Bidenovu vládu za nečinnost.

Miliardář se také v srpnu zúčastnil republikánského meetingu ve Wyomingu pořádaného lídrem republikánů ve Sněmovně reprezentantů Kevinem McCarthym.

Biden doufá, že aspoň udrží Senát. Průzkumy tipují opak

Zahraniční

V úterních volbách Američané rozhodnou o složení obou komor Kongresu a o většině guvernérů a dalších politických představitelů na úrovni jednotlivých států a regionů.

Podle volebních odhadů demokraté prezidenta Bidena velmi pravděpodobně přijdou o většinu ve Sněmovně reprezentantů. V Senátu bude ale boj těsný a rozhodnou jej klání v tzv. swing states, tedy státech, kde je podpora obou stran dlouhodobě vyrovnaná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám