Hlavní obsah

Včely z úlů na Notre-Dame přežily

Právo, ČTK, doh

Kolem 200 000 včel z úlů na pařížské katedrále Notre-Dame, jejíž střechu v pondělí zachvátil oheň, požár bez úhony přečkalo. Informovala o tom agentura AFP. Na jejich osud se v předchozích dnech ptali včelaře, který se o úly stará, lidé z celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Včely přežily. Až do dnešního (čtvrtečního) dopoledne, zhruba do 11:00, jsem o nich neměl žádné zprávy," dal vědět včelař Nicolas Géant, který má na starosti úly na sakristii přiléhající ke katedrále.

"Nejdřív jsem si myslel, že tři úly shořely, neměl jsem žádné informace. Na satelitních fotografiích jsem se pak přesvědčil o opaku a mluvčí katedrály mi potvrdil, že (včely) zalétávají do úlů a vylétávají z nich ven," dodal.

Včelař v předchozích dnech čelil záplavě zpráv a telefonátů, v nichž se ho lidé ptali, zda včely padly za oběť plamenům. "Nečekal jsem to. Volali mi samo sebou lidé z Evropy, ale také z Jihoafrické republiky, Japonska, Spojených států a z Jižní Ameriky.

Jakmile včely v případě požáru zaznamenají kouř, přesytí se medem a brání včelí královnu, napsala agentura AFP.

"Tento druh (včela medonosná) neopouští svůj úl. Nemají plíce, ale oxid uhličitý je uspává," vysvětluje Géant, který doufá, že se ke svým včelám dostane příští týden.

Včelstvo z každého z úlů, které jsou na sakristii od roku 2013, vyprodukuje každý rok asi 25 kilogramů medu, který se prodává zaměstnancům Notre-Dame.

Kohout vytažen z popela jako Fénix

Symbolem obnovy Notre-Dame se v minulých dnech stal rovněž měděný kohout, který před požárem zdobil špičku nyní zřícené štíhlé věže nad chrámovou lodí. Tepaného ptáka, kterého mnozí považovali za nenávratně zničeného, se v troskách podařilo najít v úterý večer.

„Neuvěřitelné!“ reagoval s radostí na Twitteru Jacques Chanut, předseda Francouzské federace stavitelů.

Soška je v relativně dobrém stavu, zatím ale není jasné, jak jsou na tom uvnitř schované relikvie, jež mají chránit Paříž a její obyvatele.

Kohout, jenž před požárem bděl nad městem z výšky 93 metrů, ukrývá ostatky svaté Jenovéfy (Sainte Geneviéve) a svatého Diviše (Saint Denis) a také část Kristovy trnové koruny. Na střechu jej přidal architekt Eugéne Viollet-Le-Duc v letech 1859 až 1860.

Osud mnoha uměleckých děl z katedrály zůstává nejistý. Patrně v největším ohrožení jsou obrazy. „Předpokládáme, že je neponičil oheň, ale kouř zřejmě ano,“ řekl francouzský ministr kultury Franck Riester s tím, že největší plátna začnou z katedrály vynášet v pátek.

Následky požáru
Zcela zničená je zadní špičatá věžička, dřevěný krov a celá střecha katedrály
Poškození utrpěla klenba (část se zřítila), velké i malé varhany, zřejmě i část obrazů
Zachráněna je Ježíšova trnová koruna, roucho svatého Ludvíka i další relikvie
V bezpečí jsou díla z pokladnice, socha Piety i sochy apoštolů ze střechy
V dobrém stavu jsou i tři rozetová okna s vitrážemi
Zachovány zůstaly zdi, dvě hlavní věže
Požár přečkal také kohout ze zřícené věže

Reklama

Výběr článků

Načítám