Hlavní obsah

Vatikán: papež nemůže úřadovat

Novinky, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Vatikán vůbec poprvé oficiálně - i když nepřímo - přiznal, že zdravotní obtíže papežovi zásadně komplikují výkon úřadu. Nejméně dva vysocí činitelé kurie totiž nezávisle na sobě varovali hlavu anglikánské církve, canterburského arcibiskupa Rowana Williamse, že chystaná audience neumožní delší či zásadnější diskusi. To je bezprecedentní krok.

Foto: Anežka Hrušková

Básník Petr Hruška a Martin Hilský v ostravském Divadle Antonína Dvořáka.

Článek

Vatikán totiž dosud zásadně odmítal jakékoliv spekulace o zdravotních potížích papežů - nejkurióznější situace tak vznikla v srpnu 1914 poté, co oficiální vatikánský list L"Osservatore Romano označil zprávy světského tisku o rýmě Pia X. za "neomalenost a vměšování do vnitřních věcí církve". Zastírání stavu věci ale netrvalo dlouho - papež hned následujícího dne zemřel.

I dnes sice Vatikán přiznává, že 83letého papeže sužují četné choroby včetně Parkinsonovy nemoci a artrózy, trvá však na tom, že Jan Pavel II. je duševně naprosto čilý a je s to se aktivně účastnit všech debat. Po sobotním sdělení je ovšem zjevné, že nejvyšší představitel katolické církve tyto schopnosti čas od času ztrácí.

Věřící se modlí za papežovo zdraví

Předminulou neděli například v projevu k zástupu věřících na Svatopetrském náměstí v Římě popletl datum inaugurace nových kardinálů. Zhoršení jeho stavu znepokojilo vysoké činitele do té míry, že šéf Kongregace pro víru a řád kardinál Josef Ratzinger přímo vyzval věřící, aby se modlili za papežovo zdraví.

Během sobotní Williamsovy desetiminutové audience ve Vatikánské knihovně papež neudržel zpříma hlavu, třes rukou mu znemožňoval číst a při mluvení dělal několikaminutové přestávky k nadechnutí. Dokázal se nicméně vzchopit k tomu, aby anglikánského primase ostře napomenul za liberální postoj ke gayům v církvi, který přivedl anglikánskou církev na pokraj schizmatu.

Vytkl mu také ordinaci žen do kněžského úřadu. Při nedělním svatořečení tří misionářů, kteří v 19. století působili v Africe a v Číně, se nicméně papežův stav překvapivě jevil jako lepší - před zraky 15 tisíc poutníků bez větších problémů absolvoval dvouapůlhodinovou mši.

Související témata:

Související články

Papež odřekl kvůli zdraví generální audienci

Papež Jan Pavel II. ve středu ze zdravotních důvodů odřekl generální audienci. Potvrdil to mluvčí Vatikánu, podle něhož má papež střevní problémy. Mluvčí...

Výběr článků

Načítám