Hlavní obsah

Papež v Bratislavě celebroval mši pro čtvrt miliónu lidí

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Jan Pavel II. ukončil program své návštěvy Slovenska nedělní mši svatou celebrovanou v Bratislavě. Vrcholem bratislavské mše bylo blahořečení řeckokatolického kněze Vasiľa Hopku a sestry Zdenky Schelingové, které věznil komunistický režim.

Foto: HZS OLK
Článek

Na největším bratislavském sídlišti Petržalka se sešlo přes 200 tisíc věřících ze Slovenska, Česka, Rakouska, Maďarska a Polska. Papež všechny pozdravil v jejich rodném jazyce. Mnozí z poutníků si obsadili nejlepší místa už v sobotu a na místě přečkali studenou noc, kdy teplota klesla na šest stupňů.

"Není nám zima, máme s sebou teplý čaj, zpíváme si a modlíme se. Hřeje nás především pocit, že uvidíme Svatého otce," řekla Právu Anna Kovaľová, která přijela autobusem z Malacek. "Je to pro nás velká událost a nevadí nám ani, když je trochu zima. Vždyť Svatý otec trpí daleko víc a navzdory zdravotním potížím přijel mezi nás," prohlásil student bohoslovecké fakulty zabalený ve spacáku.

Po celou noc probíhal v areálu program a věřící mohli vše sledovat na velkoplošných obrazovkách. V neděli ráno se prostor zcela zaplnil, když věřící do hlavního města svážely mimořádné vlaky a autobusy.

Při odchodu věřících zažilo hlavní město dopravní kolaps. Bratislavské ulice nezvládly velký nápor vozidel a doprava se prakticky zastavila. Policistům a dobrovolníkům se podařilo komunikace uvolnit až po několika hodinách.

Zřítila se věž kostela

V průběhu návštěvy papeže na Slovensku se zřítila věž kostela v obci Zacharovce na jihu země. Třicet metrů vysoká věž už byla několik let staticky narušená a nakláněla se na jednu stranu. Její trosky dopadly přímo na frekventovanou silnici, nedaleko rozestavěné mateřské školy. Jen náhodou nedošlo k žádným zraněním. Místní obyvatelé zachránili ze zničeného kostela dva zvony, oltář a kazatelnu.

Reklama

Související články

Papeži vyhrožoval zabitím 14tiletý kluk

V průběhu návštěvy papeže Jana Pavla II. na Slovensku zaznamenala slovenská policie již dva výhrůžné telefonáty. Papeži vyhrožoval zabitím 25tiletý psychicky...

Výběr článků

Načítám