Hlavní obsah

Vatikán chce smlouvu s ČR do roku 2006

Právo, Jaroslav Zbožínek (Řím)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Vatikán by uvítal, kdyby se do roku 2006 podařilo schválit jeho smlouvu s Českou republikou, kterou letos odmítla ratifikovat Poslanecká sněmovna s tím, že je pro Prahu nevýhodná.

Článek

Při setkání s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou to ve čtvrtek ve Vatikánu řekl státní tajemník Svatého stolce, kardinál Angelo Sodano, jenž je po papeži Janu Pavlu II., mužem číslo dvě ve vatikánské hierarchii.

Svoboda v této souvislosti upozornil, že dořešení vztahů mezi státem a církvemi je jedním z bodů koaliční smlouvy. "Tento závazek trvá," zdůraznil.

Podle ministra zatím není jasné, jaká bude konečná podoba smlouvy. Je několik variant řešení, od opětovného projednávání v Parlamentu až po alternativu, že se některá ustanovení dokumentu budou s Vatikánem znova vyjednávat.

Svoboda: bude to složité

Svoboda připustil, že půjde o složitý proces. "Vyvineme úsilí, ale když se dívám do řad poslanců a senátorů, tak je mi jasné, že to bude velmi komplikované dílo. Ale žádné dílo není tak komplikované, aby se nedalo zvládnout," řekl.

Ze strany Vatikánu existuje podle Svobody trpělivost a připravenost hledat řešení. "Shodli jsme se, že na prvním místě jsou dobré vztahy spolupráce mezi Svatým stolcem a ČR a že smlouva má být projevem této dobré vůle," dodal ministr po jednání se Sodanem.

Svoboda se týž den setkal s kardinálem českého původu Tomášem Špidlíkem, který již přes padesát let žije v Římě a působí jako profesor na tamní Gregoriánské univerzitě. Špidlík podpořil snahu o brzké uzavřené česko-vatikánské smlouvy a to - jak řekl - kvůli sbližování Evropy i dosažení vzájemného respektu.

S Franttinim o ústavě EU

Svoboda se dnes v Římě sešel také se svým italským protějškem Frankem Frattinim, jehož země nyní předsedá Evropské unii (EU). Frattini prohlásil, že ČR a Itálie mají velmi podobné názory ohledně dalšího vývoje EU. "Znovu sjednocená Evropa potřebuje nové instituce," zdůraznil.

Italský ministr ocenil, že ČR v debatě o podobě Evropské ústavy předložila "několik velmi dobrých myšlenek," například ohledně fungování a složení Evropské komise.

Na dotaz Práva, co soudí o snaze prosadit princip "jedna země - jeden komisař," Frattini odpověděl vyhýbavě. "Je to myšlenka, ohledně níž sílí konsensus. Budu ji brát v úvahu. Nemohu ale předčasně informovat o svém konečném návrhu. Předložím jej koncem listopadu," řekl šéf diplomacie předsednické země EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Mezi třicítkou nových kardinálů je Čech

Papež Jan Pavel II. (83) v úterý slavnostním aktem na schodišti před svatopetrským chrámem v Římě uvedl do úřadu třicítku nových kardinálů. Je mezi nimi...

Výběr článků

Načítám