Hlavní obsah

Válka skončí do jara příštího roku, tvrdí Kyjev

Kyjev

Válka s Ruskem skončí do jara příštího roku, uvedl to generálmajor Vladimir Gavrilov, náměstek ukrajinského ministra obrany, v rozhovoru pro britskou televizní stanici Sky News. Současně předpovídá, že se ukrajinská armáda vrátí na Krym do konce prosince.

Foto: Reuters

Ukrajinský voják v akci

Článek

„V ukrajinské společnosti vládne přesvědčení, že se blížíme ke konci,“ řekl Gavrilov a dodal, že Ukrajina nikdy nepřestane bojovat o vítězství, a to i s ohledem na hrozbu jaderného úderu ze strany Ruské federace. „Není to hrozba, která by nás zastavila v našem boji“. Hrozbu jaderného útoku považuje za nízkou.

V souvislosti se znovunabytím Krymu je Gavrilov optimistický. „Víte, existuje fenomén, kterému se říká ‚černá labuť‘. U výpočtů se objeví neočekávaná událost. Proto se domnívám, že Rusko může uvnitř země čelit „černé labuti“. A to může přispět k našemu úspěchu s Krymem,“ řekl.

S určitou kombinací sil a zdrojů podle jeho slov existuje možnost osvobození Krymu. „Například na Krym můžeme vstoupit do konce prosince,“ prohlásil Gavrilov. Podle něj takový scénář není vyloučen.

Anketa

Věříte, že válka na Ukrajině skončí během příštího roku?
Ano
59,4 %
Ne
33,5 %
Nevím
7,1 %
Celkem hlasovalo 17961 čtenářů.

Na otázku, co či jaká událost v Rusku by se měla podle jeho slov stát „černou labutí“, řekl: „Putin zmizí. Fyzicky nebo politicky. Nebo se něco stane někomu z jeho okolí.“

Gavrilovova prognóza konce rusko-ukrajinského konfliktu není jediná, která se v posledních dnech objevila. Šéf Hlavní zpravodajské správy ukrajinského ministerstva obrany generálmajor Kirill Budanova uvedl, že by boje na Ukrajině měly skončit do léta příštího roku.

Bývalý velitel americké armády Ben Hodges předpovídá, že navzdory zpomalení tempa protiofenzivy ukrajinských ozbrojených sil bude do léta příštího roku provedena úplná deokupace Ukrajiny.

Média: Kreml přiznal, že chce útoky na infrastrukturu donutit Kyjev k jednáním

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám