Hlavní obsah

V Thajsku se v antonech udusilo 80 z 1300 zatčených muslimů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Při muslimských protestech na jihu Thajska zemřelo v pondělí podle posledních zpráv nejméně 84 lidí. Uvedl to v úterý thajský ministr spravedlnosti. Zatčeno při nepokojích bylo 1300 lidí, 78 z nich se udusilo v antonech.

Článek

Nejméně patnáct set muslimů protestovalo proti tomu, že policie v provincii Nárachivát minul týden zadržela šest aktivistů, kteří brání jejich práva. Obviňovali vládu, že nechává do muslimů střílet. Střet se eskaloval a vypálena byla místní škola. V místě zasahovala armáda. Zatkla na 1300 lidí, které převezla do vojenského tábora v Pattání.

Při samotných střetech bylo zabito nejméně šest lidí a 20 dalších zraněno. Dalších osm desítek lidí nebylo zabito při samotných nepokojích, ale udusilo se poté, co je vojáci nacpali do nákladních automobilů. Thajská vláda zahájila vyšetřování, které má zjistit, kdo je za jejich smrt zodpovědný.

Nábožensky motivované násilí sužuje tři nejjižnější thajské provincie celý rok. Při pumových atentátech bylo zničeno několik desítek budov a zemřelo 360 lidí. Thajské úřady muslimům nepřiznávají téměř žádná národnostní a náboženská práva - jako jediné náboženství je uznáván buddhismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám