Hlavní obsah

Tatry: mrtvý český turista, další zraněný

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Hřebenová túra po Baníkovském sedle v Západních Tatrách se v pondělí stala osudnou turistovi Tomáši K. (30) z Opavy. Další občan Česka se zranil při pádu ze stěny Volí věže ve Vysokých Tatrách. Horolezec (34) z Frýdku-Místku leží v nemocnici v Popradu. Propuštěn bude během několika dní. Právu to v úterý sdělil Ján Kostka z horské služby.

Foto: Město Domažlice

Výtah v budově radnice má sedm stanic a propojuje prostory úřadu a Městského kulturního střediska.

Článek

Opavan podle Kostky opustil chodník zabezpečený řetězy. Záhy si to rozmyslel, při pokusu dostat se zpět se ale pod ním utrhl kamenný blok. Asi stometrový pád nepřežil.

Bdělí Poláci

"V pondělí odpoledne nám vše oznámila skupina polských turistů. Vrtulník se k němu nedostal. Blížila se bouře a museli jsme se vrátit," řekl Právu mluvčí letecké záchranné služby Air Transport Europe Pavol Svetoň.

Na palubě vrtulníku byli i lékař a členové horské služby, které se však v nedostupném terénu a za špatného počasí nepodařilo vysadit.

"Už na první pohled bylo jasné, že nemohl přežít. Pozemní záchrannou akci jsme tak už včera nezačínali, s ohledem na zhoršující se počasí," dodal Kostka, který sám byl ve vrtulníku.

Zdatný turista

Záchrannou akci tak začalo 17 členů horské služby až dnes ráno. Použití vrtulníku opět zabránilo počasí.

"Museli jsme se spustit po laně z hřebene a následně jsme tělo dopravovali po laně ještě 220 metrů. Pak jsme ho ve velmi náročném terénu snesli na nosítkách až do údolí. Akce skončila až odpoledne," konstatoval Kostka.

Na otázku Práva, zda nebylo riskantní, že na tak náročný výstup šel horolezec sám, Kostka řekl: "Podle výstroje to byl zdatný a zkušený turista. Nemyslím si, že přehnaně riskoval. Byla to smůla a shoda okolností - zavinily však jeho smrt," dodal. Přiznal zároveň, že ideálním počtem na tak náročnou túru jsou tři lidi.

Pád z Volí věže

Další Čech se zranil při pádu ze stěny Volí věže ve Vysokých Tatrách. Horolezec (34) z Frýdku-Místku spadl z deseti metrů, přičemž zůstal viset na laně.

Muž leží se zraněnou pánví, odřeninami na rukou a nohou v nemocnici v Popradu.

Podle primáře tamní traumatologie Karola Frieda má jen lehčí zranění a po několika vyšetřeních bude propuštěn.

Už devátý Čech

Horská služba upozorňuje návštěvníky Vysokých Tater na proměnlivé počasí a častý výskyt bouřek. Turisté by měli mít vhodnou obuv a oblečení.

Občané ČR patří k nejčastějším obětem Tater. Letos jich tam zemřelo už devět. Mimo jiné počátkem června zahynul na Jehněčím štítu 30letý učitel z Ostravy.

Reklama

Související témata:

Související články

V Tatrách zemřeli 2 ze 4 českých horolezců

Dva ze čtyř Čechů, kteří v úterý ráno uvízli ve stěně ve Vysokých Tatrách, zemřeli. Slovenská horská služba potvrdila kolem třetí hodiny odpoledne smrt muže...

Výběr článků

Načítám