Hlavní obsah

Dva Češi přežili v Tatrách noc uvěznění ve stěně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VYSOKÉ TATRY

Na skalní plošině široké pouhých deset centimetrů se podařilo přežít noc dvojici českých horolezců, kteří v sobotu pozdě večer uvízli ve strmé skalní stěně v oblasti Rysů ve Vysokých Tatrách. Oba vyvázli bez zranění a podle záchranářů mohou hovořit o štěstí.

Foto: Martina Váňová
Článek

Podle mluvčího Letecké záchranné služby v Popradu Pavla Svetoně byli 21letá Kateřina a 29letý Jaroslav z Brna velmi unaveni a mírně podchlazeni, když se je záchranářům podařilo dnes časně ráno vyprostit.

Dvojice českých turistů se dostala do svízelné situace při sestupu v náročném terénu v oblasti Rysů směrem na polskou stranu Tater. Podle mluvčího sice začali slaňovat, ale zaseklo se jim lano, a tak zůstali stát bez jakéhokoli zajištění na asi deset centimetrů široké skalní plošině, odkud se už neodvážili pokračovat dál.

"Nevěděli si rady, tak začali volat o pomoc," řekl ČTK Svetoň.

Vrtulník mohl přiletět až ráno

Volání Čechů zaslechli polští turisté na poské straně Tater. Zalarmovali slovenskou Horskou záchrannou službu, která horolezcům vyrazila na pomoc.

Okamžitý zásah však nebyl možný, protože mezitím se již setmělo. Záchranáři proto museli s nešťastníky vyčkat až do rána, kdy mohl přilétnout vrtulník Letecké záchranné služby z Popradu.

Z vrtulníku se nejprve spustil lékař, poté se oba Čechy podařilo dostat do bezpečí. Svetoň podotkl, že pokud by turisté pokračovali dál, patrně by nepřežili.

Češi patří spolu s Poláky k nejčastějším obětem slovenských hor. Letos již v Tatrách přišlo o život devět českých občanů. Naposledy to bylo 28. června, kdy po pádu do žlebu pod sedlem Baníkov v Západních Tatrách zahynul třicetiletý Opavan. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Další Čech se zranil ve Vysokých Tatrách

Sedmačtyřicetiletý horolezec z Jablonce nad Nisou se ve čtvrtek zranil ve Vysokých Tatrách. Jak Právu potvrdil mluvčí Letecké záchranné služby ATE Poprad Pavol...

Turisté v Tatrách za záchranu zaplatí

Turisté, kteří se ve Vysokých Tatrách dostanou do nesnází vlastní vinou, akci horské služby zaplatí. "Zásah záchranářů vyjde na 300 až 600 tisíc korun, podle...

V Tatrách zahynuli dva Češi

Dva české skialpinisty strhla v pátek lavina v Ťažké dolině v masivu Rysy ve Vysokých Tatrách. Jak Právu řekl mluvčí letecké záchranné služby Air Transport...

Výběr článků

Načítám