Hlavní obsah

Nepohodlného herce v seriálu v Severní Koreji vymazali a nahradili ho jiným

Severokorejská diktatura digitálně nahradila ve více než dvacet let starém televizním seriálu herce Čhoi Ung Čchola, který se znelíbil režimu kvůli svým údajným milostným avantýrám a podpoře Čang Song-tcheka, popraveného strýce severokorejského vůdce Kim Čong-una. Informoval o tom server NKNews.

Foto: Kcna, Reuters

Kim Čong-un se svojí dcerou Kim Ju Ae

Článek

V seriálu Stranický tajemník z Taehongdangu, pojednávajícím o zúrodňování polí na severu země během hladomoru v devadesátých letech minulého století, který severokorejská televize reprízovala v průběhu zimy, byla jeho tvář nahrazena obličejem jiného herce, Pak Čong Taeka.

Z technického hlediska jde poměrně o pozoruhodný počin a výsledek vypadá celkem přirozeně. Pakova hlava a obličej je naklíčovaná na Čhoiovo tělo. Pak mluví, hýbe se, objímá postavy, …, prostě hraje stejně jako jeho zneuctěný předchůdce.

Bohužel pro severokorejské propagandisty obsazení Paka do seriálu moc nefunguje. Pak se svým vzezřením hodí podle NKnews spíše do role antihrdiny než šarmantní postavy, které má divák fandit. Fakt, že v poslední době přibral, situaci nijak nelepší.

Foto: KCTV/NK News

Screenshot zachycující snímky z téže části filmu. Vlevo po editaci

Severní Korea nutí ženy změnit si jméno

Koktejl

„Propagandisté Severní Koreje jsou zjevně velmi zkušení v technicky pokročilých digitálních úpravách. Vytvářejí v podstatě deepfake postavu ve čtvrt století starém seriálu,“ uvedla pro NKnews Tatiana Gabroussenková, profesorka univerzity v jihokorejském Soulu. „Propagandisté přišli na způsob, jak se zbavit nevyhovujících lidí, aniž by museli kompletně zničit jinak prorežimní kulturní artefakt,“ dodala.

Expertka na severokorejskou kulturu kvůli této změně kontaktovala několik severokorejských přeběhlíků, podle kterých byl Čhoi známým sukničkářem, který se stýkal s Čang Song-tchekem, strýcem diktátora Kim Čong-una. Čang byl podle oficiální verze v roce 2013 popraven střelbou z kulometu nebo protiletadlovou střelou. Údajně se provinil tím, že plánoval Kimovo svržení, šířil pornografii a netleskal vůdci s dostatečným nadšením.

Kim Čong-un se chlubí podvodním dronem, který vyvolá radioaktivní tsunami

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám