Hlavní obsah

V Severní Koreji hrozí hladomor, země po 23 letech snížila příděly potravin vojákům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek potravin v Severní Koreji je tak velký, že země po více než dvaceti letech snížila potravinové příděly svým vojákům, píše agentura Reuters s odvoláním na jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Soul tvrdí, že Severní Korea problémy de facto přiznala, když svolala mimořádnou schůzi stranického vedení k situaci v zemědělství.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Situace s potravinami se v Severní Koreji zhoršuje

Článek

„Zdá se, že se jeho potravinová situace zhoršila,“ uvedlo v prohlášení jihokorejské ministerstvo pro sjednocení, které má na starosti vztahy se Severní Koreou.

Jihokorejské noviny DongA Ilbo ve středu napsaly, že Severní Korea poprvé od roku 2000 snížila denní příděly potravin pro své vojáky.

Země v posledních desetiletích trpěla v důsledku přírodních katastrof, zejména povodní, špatnými úrodami a následným nedostatkem potravin. V roce 1990 zemi postihl dokonce hladomor, připomíná agentura Reuters.

Severní Korea kvůli hladu uvolňuje zásoby rýže z armádních skladů

Svět

Severokorejská státní tisková agentura KCNA oznámila, že Korejská strana práce svolala na konec února zasedání ústředního výboru strany k „velmi důležitému a naléhavému úkolu vytvořit správnou strategii pro rozvoj zemědělství“.

Aby Severní Korea svolala takovou mimořádnou schůzku, to je velmi vzácný krok, tvrdí Soul.

Minulý měsíc americká monitorovací skupina 38 North uvedla, že „dostupnost potravin v Severní Koreji pravděpodobně klesla pod naprosté minimum, pokud jde o lidské potřeby“, přičemž potravinová nejistota je nejhorší od hladomoru v roce 1990.

Jihokorejský ministr pro sjednocení Kwon Young-se uvedl, že nedávné zprávy severokorejských médií o tom, že se dcera vůdce Kim Čong-una objevila ve státních funkcích, by mohly být zaměřeny na snahu vynutit si jednotu a podporu loajality k vládnoucí rodině uprostřed prohlubujících se humanitárních problémů.

„Potravinová situace Severní Koreje se nezdá být příliš dobrá. Vidíme řadu náznaků. I když to ještě nevypadá, že by tu byl proud lidí, kteří umírají hlady,“ řekl Kwon parlamentu.

Kwon také uvedl, že KLDR požádala o pomoc Světový potravinový program, ale jednání nepokročila.

Kim opět ukazuje světu malou dceru. Sílí pocit, že bude nástupkyní

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám