Hlavní obsah

V Rusku odhalili vražedné spiknutí proti těhotné rektorce

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Rusko v úterý šokoval případ násilné smrti rektorky petrohradské státní univerzity Poljarnaja akademija Kermen Basangovové (35). Média přinesla zprávu, že oběť byla pobodána a následkům vražedného útoku podlehla. Šlo však o fiktivní zločin, policie takto si takto políčila na organizátory vražedného spiknutí proti ní.

Foto: Michail Metzel, ČTK

Členové ruské speciální policejní jednotky. Ilustrační foto

Článek

Ve středu se ukázalo, že Basangovová žije. Informace o jejím brutálním konci byla léčkou petrohradské policie, která tak chtěla odhalit účastníky zločinného spiknutí. Podle agentury Interfax si prorektor a další dva zaměstnanci akademie najali na svou nadřízenou zabijáka.

„Policie zatkla prorektora Vladimira Lukina, řidiče Michaila Žavoronkova a jeho otce Vladimira,“ sdělil zástupce šéfa vyšetřovacího oddělení prokuratury Alexandr Klaus.

„Právě Michail Žavoronkov se v dubnu obrátil na recividistu, jemuž nabídl 300 tisíc rublů za spáchání vraždy. Vybraný nájemný vrah souhlasil, ale chtěl 400 tisíc rublů (asi 244 tisíc korun) vzhledem k tomu, že žena je těhotná,“ popsala přípravu zločinu prokuratura.

Basangovová ve středu agentuře RIA Novosti řekla, že motivem k vraždě mohly být nelegální machinace jejích podřízených s finančními prostředky ústavu, na něž nedávno přišla.

„Poté, co jsem se loni v prosinci ujala vedení univerzity, zahájila jsem různé prověrky včetně finančních operací. Objevily se velké nesrovnalosti,“ podotkla. Podle ní byla zpronevěřena značná suma z rozpočtu na rekonstrukci kolejí.

„Organizátorem zločinu, jak se ukázalo, byl bohužel můj zástupce, prorektor. Včera se přiznal,“ dodala. To potvrdila i prokuratura. O přípravě nájemné vraždy se policisté dozvěděli před několika dny nejspíš přímo od najatého vraha. Zločin poté zinscenovali, aby nic netušící objednavatel mohl být zadržen.

Reklama

Výběr článků

Načítám