Hlavní obsah

V Řecku začnou postupně jezdit vlaky, stály tři týdny kvůli úmrtí 57 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Řecku po třech týdnech začnou postupně jezdit osobní vlaky. Vláda pozastavila provoz na železnici 1. března po tragické nehodě spoje Intercity mezi Aténami a Soluní, při které na konci února zemřelo 57 lidí. Odbory vlakových strojvůdců však tvrdí, že zabezpečení vlakového provozu na řadě míst řecké železniční sítě je stále nedostatečné.

V Řecku začínají postupně jezdit vlaky, stály tři týdny kvůli úmrtí 57 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Od středy začínají jezdit především příměstské vlaky v Aténách a dalších velkých řeckých městech. Podle harmonogramu, který zveřejnila veřejnoprávní stanice ERT, se soupravy budou na řecké železnice vracet do poloviny dubna.

Spoje Intercity Atény–Soluň, na jejichž trati se stala nejhorší vlaková nehoda v dějinách moderního Řecka, začnou v omezeném režimu znovu jezdit 6. dubna.

Oborový svaz strojvůdců ale v úterý poukázal na vážné nedostatky v bezpečnosti na železnici.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Tragická nehoda spoje Intercity mezi Aténami a Soluní si vyžádala 57 obětí.

Problémy s komunikací s personálem ve stanicích podle odborářů přetrvávají na trase Atény–Soluň. „Domníváme se, že pokud tyto problémy nebudou vyřešeny, tak nebude možné obnovit provoz v některých oblastech,“ tvrdí odboráři.

Po únorové srážce dvou vlaků rezignoval ministr dopravy Kostas Karamanlis a vláda čelila silné kritice za špatný technický stav železničních tratí a nedostatečné investice.

Podle vyšetřovatelů za nehodu může především chyba přednosty stanice ve městě Larisa. Muž, který část viny přiznává, podle vyšetřovatelů pustil vlaky na stejnou kolej.

Naštvaní Řekové protestují v centru Atén kvůli situaci na železnici

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám