Hlavní obsah

Irák vyzývá třetí svět: odraďte USA od války pomocí ropy

– KUALA LUMPUR/PAŘÍŽ

Irák hledá cesty, jak odvrátit válku. Šéf irácké diplomacie Nádží Sabrí požádal ministry států seskupených v Hnutí nezúčastněných zemí, aby odradili USA od úderu na Irák pomocí ropy. "Země třetího světa mají prostředky válku zastavit. Mohou použít ropu a mnoho dalších věcí," řekl. Francouzský tisk ale tvrdí, že k útoku na Irák dojde už 15. března.

Článek

Ministři zahraničí Hnutí nezúčastněných zemí (HNZ) v sobotu v malajsijském Kuala Lumpuru navrhli text dokumentu sjednocujícího jejich pozici vůči irácké krizi. Rezoluce konstatuje, že válka s Irákem ohrozí celosvětové snahy v boji proti terorismu a že Izrael je jedinou zemí Blízkého východu, která má k dispozici všechny zbraně hromadného ničení.

HNZ tvoří 114 států, které se hlásí k politice neúčasti ve vojenskopolitických blocích a k zásadě neposkytovat svá území pro cizí vojenské základny. V pondělí a úterý v Kuala Lumpuru proběhne summit HNZ, který se bude konat v pondělí a úterý.

Útok přijde 15. března

S odvoláním na diplomatické zdroje, které jsou v kontaktu s Američany, se francouzská média shodují, že USA zaútočí na Irák již "kolem 15. března".

"Podle toho, co lze slyšet od diplomatů z obou stran Atlantiku, jsou karty rozdány. Válka by měla začít pravděpodobně kolem 15. března. Zůstává pouze nevyřešeno, zda ji Spojené státy povedou s razítkem nebo bez razítka OSN," píše v sobotu levicový list Libération.

Jak dopadnou USA s novou rezolucí?

Francouzský tisk živě spekuluje o tom, jak dopadne v Radě bezpečnosti OSN hlasování o nové rezoluci o Iráku, kterou hodlají v pondělí předložit Spojené státy. Podle Libération má nyní rezoluce, v níž by se konstatoval neúspěch zbrojních inspekcí OSN v Iráku, je malou šanci na úspěch. USA kromě Británie mohou zatím počítat jen s hlasy Bulharska a Španělska, vypočítává deník.

Blix: zničte rakety As-Sumúd 2

Šéf zbrojních inspektorů OSN Hans Blix vyzval Irák, aby zničil zakázané rakety As-Sumúd 2, jejichž dolet přesahuje meze určené RB OSN. Tuto žádost obsahuje dopis, který Blix v pátek večer odeslal velvyslanci Iráku v OSN.

Zničení raket by mohlo výrazně oslabit iráckou armádu. Pokud by ale Irák nezničil rakety, mohl by být obviněn, že nespolupracuje s OSN, což by pak oficiálně ospravedlnilo americký útok. Irácký ministr zahraniční Sabrí se však v sobotu vyhnul přímé odpovědi na otázku, jak bude Bagdád reagovat na požadavek na zničení raket As-Sumúd 2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám