Hlavní obsah

V Norsku se protrhla hráz přehrady u vodní elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V důsledku několikadenních lijáků se ve středu částečně zhroutila hráz přehrady u vodní elektrárny v Braskereidfossu severovýchodně od Osla. Už dříve voda elektrárnu na největší norské řece Glomma zatopila a zařízení je mimo provoz.

Protržená nádrž v NorskuVideo: Reuters

 
Článek

Podle elektrárenské společnosti Hafslund voda odtéká požadovaným směrem, napsala agentura Reuters. V noci na středu záchranáři z regionu severně od Osla evakuovali přes 600 lidí a ve středu musely domovy opustit další stovky lidí. Premiér Jonas Gahr Störe varoval, že další dva nebo tři dny budou kritické.

Úřady původně uvažovaly, že část hráze přehrady v Braskereidfossu nechají kontrolovaně odstřelit, a odvedou tak vodu požadovaným směrem. Voda se celé hodiny hromadila u hráze a stavidla se neotevřela, protože řídící místnost byla zaplavená. Voda zalila parkoviště u elektrárny a začala postupně protékat po straně hráze. V obcích pod přehradou žije asi tisíc lidí a úřady uvedly, že byli včas evakuováni. Hladina řeky pod přehradou postupně klesá, podle policie velké povodně nehrozí.

Foto: Ntb, Reuters

Protržená hráz v Norsku

Jinde v Norsku zemřela seniorka, která v úterý spadla do řeky. Podařilo se ji sice dostat se na břeh, ale kvůli záplavám záchranářům trvalo několik hodin, než ji dopravili do nemocnice, píše agentura AP.

Za tento týden norští záchranáři evakuovali už více než 3000 lidí a hladiny řekl se dostaly na nejvyšší úroveň za 50 let, píše agentura Reuters. Norská vláda ve středu vyčlenila další vrtulníky, které se mají podílet na evakuacích.

Všechny hlavní silnice mezi Oslem a třetím největším norským městem Trondheimem jsou uzavřené. Podle norského listu Aftenposten je v současné době téměř nemožné dostat se z východu na západ a z jihu na sever země. Zřítil se také jeden z železničních mostů na trati mezi Oslem a Trondheimem, ale žádné nebezpečí nehrozí, protože vlaky nejezdí už od pondělka.

Podle agentury AP je pod vodou také rybářský přístav ve druhém největším švédském městě Göteborgu. V jižním Norsku a centrálním Švédsku mají podle meteorologů lijáky pokračovat.

Deště přinesla do Skandinávie a Pobaltí bouře Hans. Ve Švédsku a Norsku došlo k sesuvům půdy, některé řeky se vylily z břehů, povodně poškodily silnice a padající větve stromů zranily lidi. Na rozvodněných řekách bylo vidět malé domky a kůlny odnášené proudem vody. Norská policie označila situaci v regionu za chaotickou a nepřehlednou.

„Zažíváme krizi celostátní rozměrů,“ uvedla vedoucí představitelka norského kraje Innlandet Aud Hoveová. „Lidé v několika obcích jsou odříznuti od okolí a existují obavy, že se záchranáři nedostanou k těm, kteří potřebují pomoc,“ dodala.

Foto: Ntb, Reuters

Protržená hráz v Norsku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám