Hlavní obsah

Česká ostuda v Bavorsku. Policie vyšetřuje výhrůžky zaslané z Prahy europoslankyni, kterou urážel Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bavorská policie vyšetřuje výhrůžky zaslané europoslankyni za CSU Monice Hohlmeierové z Prahy. Hohlmeierová v České republice řešila s kolegy Babišův možný střet zájmů. Český premiér ji v posledních dnech v Praze nevybíravě uráží.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová a europoslanci Tomáš Zdechovský (vlevo) a Sándor Rónai

Článek

V případu přijala bavorská policie preventivní opatření. Uvedl to mluvčí policie v severobavorském okresu Horní Franky Alexander Czech. Jestli má 57letá politička policejní ochranu, neuvedl.

Nerozumí tomu, pustil se opět Babiš do europoslankyně, kterou dřív označil za totálně pomatenou

Domácí

„To vám teď detailně samozřejmě nemůžu říci, jestli má policejní ochranu,” uvedl Czech, podle něhož bavorská policie příslušná opatření konzultovala i se Spolkovým kriminálním úřadem (BKA).

Konkrétně se bavorská policie zabývá dopisem, který byl orazítkován v Praze a koncem ledna dorazil do kanceláře Hohlmeierové. Obsahoval urážlivá a výhružná vyjádření. Totožnost konkrétního podezřelého zatím bavorská policie nezjistila.

Řeší Babišův možný střet zájmů

O Hohlmeierové, jež je předsedkyní Výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu, se v Česku v posledních dnech opakovaně psalo v souvislosti s cestou skupiny europoslanců, kterou vedla a která koncem února přijela do Česka řešit údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Asi jsem to přehnal, řekl Babiš a omluvil se europoslancům za výrok o vlastizrádcích

Domácí

Babiš europoslankyni veřejně kritizoval a urážel. Prohlásil o ní třeba, že je „totálně pomatená” nebo že problematice dotací nerozumí.

Pro ostrá slova nešel Babiš daleko ani v případě dvou českých europoslanců Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Mikuláše Peksy (Piráti), které nazval vlastizrádci. Zdechovský uvedl, že jemu a jeho rodině poté začaly chodit výhrůžky smrtí. Premiér se později za toto označení omluvil s tím, že to asi přehnal.

Reklama

Výběr článků

Načítám