Hlavní obsah

Asi jsem to přehnal, řekl Babiš a omluvil se europoslancům za výrok o vlastizrádcích

Novinky, Barbora Zpěváčková
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechodí pro ostrá slova daleko. V poslední době ale rétoriku přitvrzuje i veřejně. Po výrocích o zkorumpované organizaci Transparency International označil europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Mikuláše Peksu (Piráti) za vlastizrádce, poslankyni STAN Věru Kovářovou zase počastoval slovem bestie. Babiš se následně europoslancům omluvil, Kovářové zatím ne.

Andrej Babiš označil europoslance za vlastizrádceVideo: ČTK

 
Článek

„Zdechovský a Peksa jsou vlastizrádci, měli by bojovat za české zájmy,“ řekl Babiš minulý týden novinářům. Babišovi vadilo, že si europoslanci dovolili v Bruselu upozornit na možný střet zájmů premiéra.

Zdechovský se poté nechal slyšet, že po výrocích premiéra mu začaly chodit i výhrůžky smrtí.

Nenechám se zastrašit, píše Zdechovský. Proti označení vlastizrádce se chce právně bránit

Domácí

Babiš svá slova mírnil v pondělí večer ve Frekvenci 1. Uznal, že to „asi přehnal“. Omluvil se, ale vzápětí dodal, že europoslance za vlastizrádce stále vnímá.

Foto: David Taneček, ČTK

Premiér Andrej Babiš

„Asi jsem to přehnal... se omlouvám, jasně. Já to tak vnímám, protože tito lidé zkrátka v tom europarlamentu dělají jenom politiku proti mně,“ řekl Babiš.

V úterý se Babiš omluvil na Twitteru. „Mrzí mě to, asi jsem to přehnal. Omlouvám se za to. Byla to nadsázka,” uvedl premiér.

„Pane premiére, škrtněte si slovo asi a omluvte se jako chlap,” vzkázal Babišovi Zdechovský. On i jeho rodina prý omluvu rádi přijmou. Babiš by se měl podle Zdechovského distancovat od lidí, kteří začali jeho rodině psát, že je zabijí.

„Pan premiér to jednoznačně přehnal. Logika označování za vlastizrádce je nesmyslná. Jde mi v první řadě o to, aby se vyjasnila ta situace. Europoslanec, který jedná o udržování právního řádu, není zrádce, ale plní svou povinnost. Ta osobní rovina je až druhá,“ řekl v úterý Novinkám Peksa.

Babiš se omluvil europoslancům, poslankyni Kovářové zatím ne.  Ta ho naštvala minulý týden, když vláda odjížděla autobusem za prezidentem Milošem Zemanem do Lán na oběd. Poslankyně přinesla ministru školství Robertu Plagovi (ANO) a premiérovi seznam chybějících školek. „To mi přinesla ta bestie,“ řekl poté Babiš v autobuse svým ministrům.

Hnutí STAN nyní žádá omluvu za neslušné chování. „Premiér se chová jako hulvát, místo aby ocenil, že paní poslankyně Kovářová odvedla velký kus práce za vládu, tak ji nazývá těmito slovy. Pokusím se mu vysvětlit, proč by se měl omluvit,“ prohlásil v úterý Rakušan.

Babiš se Transparency International omlouvat nemusí

Domácí

Novinky se Babiše zeptaly, jestli je vhodné, aby jeden z nejdůležitějších představitelů České republiky používal takový slovník. Premiér zatím nereagoval.

Babišovy výroky nedávno řešil dokonce soud. Transparency International požadovala omluvu za to, že premiér označil organizaci za zkorumpovanou. Krajský soud v Praze 21. února rozhodl, že se Babiš omlouvat nemusí.

Reklama

Výběr článků

Načítám