Hlavní obsah

V Moskvě vraždila sebevražedná teroristka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Moskva se v úterý večer opět stala terčem teroristického útoku. Zkrvavená těla byla rozmetána prakticky v centru ruské metropole. Podle oficiálních zdrojů z Federální bezpečnostní služby (FSB) zaútočila sebevražedná teroristka, která odpálila nálož v blízkosti stanice metra Rižskaja.

Foto: Petr Mráček

Křest singlu Krev a šroubky

Článek

Při explozi zahynulo nejméně deset osob včetně sebevražedkyně a dalších nejméně 50 bylo zraněno. Mezi zraněnými jsou čtyři děti. Ve středu zůstává v sedmi moskevských nemocnicích 20 osob, včetně dvou dětí. Stav přinejmenším šestnácti z nich je podle lékařů velmi vážný.

K útoku se na internetu přihlásila stejná islámská extremistická skupina podepsaná jako "brigáda Islámbulího", která se minulý týden přiznala i k útokům na dvě ruská letadla.

Ničivá síla výbušniny, která v úterý večer explodovala u moskevské stanice metra Rižskaja, odpovídala dvěma kilogramům trinitrotoluenu. Oznámili to ve středu vyšetřovatelé Federální bezpečnostní služby, kteří na místě tragédie pracovali celou noc. Podle předběžných údajů šlo o stejnou nálož, jako při teroristickém útoku v moskevském metru letos v únoru, při němž zahynulo přinejmenším 40 osob a přes 100 bylo zraněno.

Po atentátu se začal jako teroristický čin vyšetřovat výbuch na jedné moskevské autobusové stanici, který zranil čtyři osoby. Původně moskevská policie tvrdila, že šlo o "výtržnictví". 

Cílem bylo zabít co nejvíce lidí

První informace hovořily o výbuchu nálože umístěné pod vozem značky Audi nebo žigulíkem. Vyšetřovatelé však objevili muže, který tvrdí, že viděl, jak explodovala žena. Také moskevský starosta Jurij Lužkov uvedl, že auta se vzňala při výbuchu: "Byla to sebevražedkyně. Měla u sebe mohutnou nálož."

Výbuch se udál na rušném místě, kde se kromě vchodu do metra nachází i obchodní dům Krestovskij a nedaleko je i velkoobchodní tržnice se spotřební technikou. Cílem zjevně bylo dosáhnout co největšího počtu obětí.

Na místě výbuchu vypukl velký požár. Několik osob se hned zhroutilo a těla zůstala ležet na místě ještě několik hodin po výbuchu. Krátce po explozi byla pozastavena doprava na nedalekém prospektu Míru. Jde o jednu z nejfrekventovanějších silnic v Moskvě, jež se nachází asi dva kilometry od Kremlu. Moskevští policisté mají nařízeno všímat si žen kavkazského vzhledu.

Teroristé hrozí dalšími útoky

Mluvčí FSB Valerij Gribakin řekl, že nálož odpálila žena, která směřovala do metra. Všimla si však policistů a rozhodla se vyhodit se do vzduchu mezi davem lidí. Stanice metra Rižskaja byla okamžitě po výbuchu uzavřena. 

"My z brigád Islámbulího oznamujeme odpovědnost za tuto operaci... pro naše muslimské bratry v Čečensku," stojí podle agentury Reuters v prohlášení skupiny na internetu. Skupina v něm také hrozí "bezbožnému" Rusku dalšími útoky. Naše útoky budou pokračovat, dokud nebude ponížen bezbožný stát nazývaný Rusko, varují islámští radikálové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám