Hlavní obsah

V Iráku řádí tyfus a cholera

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Lékaři v Bagdádu v úterý hospitalizovali první pacienty, u nichž mají podezření, že onemocněli cholerou a tyfem. Podobná situace je v celé zemi. Obě nemoci bezprostředně souvisí s nedostatkem kvalitní pitné vody.

Foto: archiv školy
Článek

"Vypukla epidemie. Jestli jde o choleru, tyfus či obojí, nemůžeme nyní bez rozborů odebraných vzorků říci. Vše by ale zcela jistě vyřešil dostatek vody. Je to ale jako s fungujícími laboratořemi - prostě nejsou," říká doktor Áhmad Abd al-Fattáh z dětské nemocnice ve městě al-Iskan, kde v minulých dnech hospitalizovali téměř šedesát procent malých pacientů, u nichž je podezření právě na tyfus a choleru. "Čím rychleji k nám potřebné potraviny, materiál dorazí, tím méně lidí zemře," dodává.

Nemocných přibývá

Irák hlásí už stovky pacientů, převládají děti, u nichž je podezření na výskyt zmíněných smrtelných nemocí. Potvrzení či vyvrácení diagnózy ale ztroskotává na nefunkčních zdravotních laboratořích schopných odebrané vzorky analyzovat. O nic lépe s vybavením na tom nejsou ani samotní lékaři v nemocnicích. Většina zdravotních zařízeních byla v době všeobecné anarchie po skončení války totiž vypleněna.

Největším problémem v zemi jednoznačně zůstává nedostatek pitné vody. Humanitární dodávky pro všechny nestačí, vodovody nefungují. Iráčtí lékaři se ve snaze podchytit epidemie také ve spolupráci se sunnitskými i šíitskými mešitami, kde vznikají záchytná střediska nemocných. Tradiční centra náboženského života muslimů jsou totiž pro šíření nemocí ideálními místy. Doktoři a dobrovolníci tu nabízejí všem zájemcům léky a dezinfekční prostředky.

NOVÉ - RYCHLÝ POSTUP SPOJENCŮ NA SEVERU

Reklama

Výběr článků

Načítám