Hlavní obsah

V Hongkongu měl pozitivní test na covid-19 křeček odevzdaný chovatelem

Hongkong

Křeček, kterého odevzdal jeho majitel v Hongkongu na výzvu úřadů, měl pozitivní test na koronavirus. Oznámilo to v neděli hongkongské ministerstvo zemědělství, informovala agentura Reuters. Úřady v úterý nařídily utratit přes 2200 křečků ze zverimexů, protože se tam objevil případ nákazy u zaměstnance a několika zvířat.

Foto: Profimedia.cz

V Hongkongu jsou nervózní z nárůstu pozitivních křečků.

Článek

Úřady pak požádaly majitele, aby odevzdali křečky koupené po 22. prosinci. Podle mluvčího ministerstva zemědělství tak zatím bylo odevzdáno 77 těchto hlodavců ze soukromých chovů a 71 z nich už bylo otestováno. Ministerstvo oznámilo, že jeden křeček z této skupiny má test pozitivní.

Mluvčí v neděli znovu „důrazně doporučil” chovatelům, aby křečky koupené po stanovém datu přinesli na ministerstvo a počítali s tím, že zvířata budou utracena.

Závod o životy křečků: lidských zachránců je víc než ohrožených hlodavců

Svět

Hongkongská správkyně Carrie Lamová řekla, že chápe, že se to chovatelům nelíbí, ale sdělila, že důležitější je bránit šíření viru. Mnoho lidí se nabídlo, že zvířata adoptuje, vláda kritiku označila za nerozumnou.

Agentura Reuters píše, že i někteří vědci a veterináři upozornili, že neexistuje důkaz většího podílu zvířat na šíření viru mezi lidmi.

Tvrdý Hongkong: Odevzdejte své křečky k likvidaci, žádné pusinky na rozloučenou

Svět

Hongkong ale zavádí velmi přísná opatření a snaží se bránit šíření infekce co nejpřísněji. Podle úřadů hrozí exponenciální šíření v hustě obydlené rezidenční části Kwai Chung na poloostrově Kowloon. V sobotu tam uzavřeli na pět dní už druhý obytný blok, protože se tam objevil případ covidu-19. V asi desítce činžovních domů tam bydlí na 37 000 lidí a všichni budou otestováni. Lamová se tam v neděli vydala. V sobotu vyzvala lidi, aby se vyhýbali shromážděním, i když se blíží novoroční oslavy.

V Hongkongu jsou nyní zavřené školy a tělocvičny, restaurace musejí mít od šesté hodiny večer zavřeno. Letecká doprava je velmi omezená a značně narušená. Některé firmy přešly z hybridního režimu na práci z domova všech zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám